Прво се жребају екипе из тзв.“Champions path”, односно стазе националних шампиона. Тај огранак квалификација је потпуно одвојен од нашег огранка и не занима нас претерано, па брзо прелазимо на други огранак…

Негде око 14.15 часова започеће жребање у оквиру такозване “Main path”, односно главне стазе. Овај огранак квалификација је тај који нас интересује. Још у петак касно увече је УЕФА, изненађујуће рано, обелоданила чувене подгрупе пред главни жреб, а горе на графици смо означили позиције екипа које су као неповлашћене у нашој подгрупи.

Постоје укупно четири подгрупе, при чему прве три подгрупе имају по 8 учесника (клубова или парова), док Партизанова (четврта) подгрупа има 10 учесника.

Сваки клуб, односно пар клубова, има своју нумерацију. У прве три подгрупе су нумерације носилаца од 1 до 4, а оне од неповлашћених од 5 до 8, док су у Партизановој подгрупи нумерације носилаца од 1 до 5, а оне од неповлашћених од 6 до 10.

Прво се жребају (и то одједном!) прве три подгрупе са по 8 учесника, Извлачиће се бројеви, упариваће се они од 1 до 4 (носиоци) са бројевима од 5 до 8 (неповлашћени), али то црно-беле и њихове навијаче у том тренутку не интересује, јер се ми ту не налазимо.

Тек након тога ће доћи до жребања четврте подгрупе, оне Партизанове. Нама је, као једном од носилаца, додељен број “2”, а наш потенцијални ривал у плеј офу биће неко ко има нумерацију од 6 до 10.Дакле једноставно гледамо са ким ће бити упарен наш број “2”. Скрећемо пажњу да уколико “2” буде упарен са бројем “6”онда бисмо, у случају да елиминишемо руски Сочи у 3. колу квалификација, у плеј офу играли са ГУБИТНИКОМиз пара који има ту нумерацију “6” (Рапид Беч – Анортозис Фамагуста). Реч је о пару 3. кола квалификација за Лигу Европе, чији победник иде у тамошњи плеј оф, док ће у нашем плеј офу наступити поражени из тог пара. Код свих осталих нумерација (7-10) реч је о паровима 3. кола квалификација за Лигу конференција и наравно да ће у плеј офу тог такмичења, као и у нашем случају, наступити ПОБЕДНИЦИ из тих дуела.

• Нема сумње да би број “10” (Молде – Трабзонспор) био најтежи жреб за Партизан, без обзира ко у том пару буде успешнији.
• Само мало лакши жреб би био број “9”, а у том пару је турски Сивас прилично велик фаворит против грузијске екипе Динамо Батуми.
• Будемо ли упарени са бројевима 8, 7 или 6 (понављамо, код броја “6” бисмо играли са пораженом екипом из тог пара) – могли бисмо рећи да је Партизан по први пут ове сезоне солидно прошао на жребу.

Непосредно након завршетка данашњег жреба, исход истог ће се моментално архивирати, а пуна пажња свих у црно-белом табору биће истог тренутка поново усмерена на мечеве 3. кола квалификација које играмо против руског Сочија (5. августа у Сочију, а 12. августа у Београду). Наш ривал у 3. колу је екипа која је веома јако првенство Русије прошле сезоне завршила на високом 5. месту, испред таквих клубова и тимова као што су московски ЦСКА и Динамо, односно један Краснодар. То довољно говори о озбиљности задатка који је пред Партизаном. Елиминишу ли црно-бели у 3. колу квалификација ову руску екипу, у мечевима плеј офа (19. и 26. августа) сасвим сигурно неће имати ни за јоту тежег ривала, без обзира кога данас потенцијално извуку на жребу у Ниону.

Влада Ћујић

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ