Шефу стручног штаба црно-белих то вероватно неће бити толико битно као чињеница да се његов комбиновани тим данас у Нишу, победом над српсколигашем Дубочицом из Лесковца, на ужасном терену и срећом без повреда играча, пласирао у четвртфинале Купа Србије 2021/22, али је вредно помена да је данас Александар Станојевић 148. пут предводио Партизан са тренерске клупе.

На тај начин је он самостално избио на 3. место вечне листе тренера црно-белих по броју наступа, престигавши легендарног Стјепана Бобека са којим је до данас, а након првенственог меча у недељу на Вождовцу, делио ту позицију.

Већ и летимичан поглед на вечну листу коју смо горе приложили открива енормни проценат успешности актуелног шефа струке Партизана – бољи од процента успешности било ког другог, великог тренерског имена којег горе такође видимо. То важи појединачно за оба домаћа такмичења (првенство и куп), а наравно и када се та такмичења зброје.

Када су у питању утакмице у Европи, Александар Станојевић ће у четвртак следеће седмице, на одлучујућој утакмици против кипарског Анортозиса за пролаз групне фазе Лиге конференције и за пласман у пролећни бараж за 1/8 финала овог европског клупског такмичења, постати апсолутни рекордер у историји ФК Партизан, са највише тренерских наступа у Европи као тренер српског фудбалског великана из Хумске улице у Београду. Са тренутних 30 утакмица, он то прво место још увек дели са Владимиром Вермезовићем (који је тренерске мандате у Партизану имао у периодима 2004-2005 и 2012-2013).

Ова календарска година се лагано приближава крају, а до краја године Партизан очекују још 4 такмичарске утакмице – три у првенству (против Новог Пазара 05.12. и против Колубаре 15.12. у Хумској, а између њих и гостовање 12.12. Металцу у Горњем Милановцу), уз већ поменут европски меч против Анортозиса у Хумској (09.12.).

Наредне 2022. године, већ током пролећне полусезоне, црно-беле очекује (у овом тренутку посматрано) минимум 17 загарантованих такмичарских утакмица, а ми се надамо да ће их бити и знатно више – услед нових успеха у Европи и у домаћем куп такмичењу.

Буде ли тако, Александар Станојевић би у лето и у јесен наредне 2022. године могао озбиљно да нападне и 2. место вечне листе, односно легендарног Иљеша Шпица који има 206 утакмица на клупи Партизана.

Љубиша Тумбаковић ће, због својих успеха, због свих специфичности времена у којима је он био на клупи Партизана (1992-1999 и 2000-2002), као и времена у којем данас живимо и у којима ће се наредних година и деценија живети, сасвим извесно остати недостижан на вечној листи, са укупно чак 405 такмичарских мечева на клупи црно-белих.

Влада Ћујић

 

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ