СТАДИОН

Терен: 105 x 68
Kапацитет: 29.775 места за седење, 30 редова
Број улаза и излаза за публику: 30
Највиша кота: 21 м.
Најудаљеније коте гледалишта:
– по дужини (север – југ): 236 м.
– по ширини (исток – запад): 150 м.
Светло: 1.500 лукса (опрема ФИЛИПС)

Стадион Партизана је објекат са најдужом спортском традицијом у Југославији. Налази се на месту које је одувек било средиште најважнијих фудбалских збивања у земљи. Ту је пре Другог светског рата било игралиште и дом славног шампиона БСK-а – Београдског Спортског Kлуба.

Непосредно по завршетку великог рата, а поштујући спортску традицију, започета је изградња новог стадиона баш на том месту. Деветог октобра 1949. године је на њему одиграна прва утакмица, мегдан су поделиле Југославија и Француска (1:1) у квалификацијама за Светско првенство. До данас, Стадион Партизана је угостио десетине највећих клубова света и најјачих репрезентација. Он је део европске и светске историје фудбала.

Стадион Партизана је у првом периоду примао 55.000 гледалаца.

Последњих година пооштрени су критеријуми међународних фудбалских асоцијација, посебно у домену безбедности и комфора гледалаца. У складу с тим захтевима гледалиште је 1998. реконструисано, уграђена су седишта, проширени пролази за улазак и излазак публике, монтирана савремена опрема, па је тиме гледалиште сведено на 29.775 места и сада одговара свим прописаним условима.

Године 1995. стадион Партизана је ушао у систем развоја светских стадиона, са пројектно – програмским решењем наткривања и претварања у велики спортско – пословни центар.

Директор стадиона је инж. Александар Степановић, телефон 369-32-40.

МУЗЕЈ ФК ПАРТИЗАН 360°