Данас је велики хришћански празник – зачеће светог Јована Претече и Крститеља Господњег. Данас је и крсна слава ФК Партизан.

Православна Црква, данас 6. октобра по старом и 23. септембра по новом календару, молитвено слави зачеће светог Јована Претече и Крститеља Господњег.

Родитељи светог Јована претече били су Јелисавета и свети пророк Захарије. Јованови родитељи дочекали су већ позне животне године без потомства. Тада се Божји благовесник, архангел Гаврило, јавио праведном Захарији док је служио Богу у јерусалимском храму. Божји изасланик је Захарији објавио да ће њихове дугогодишње молитве бити услишене и да ће његова Јелисавета родити сина, који ће се звати Јован. Како су обоје већ били стари, Захарија је посумњао у ове речи. Тог часа, према предању, Захарија је онемео и није проговорио док му се није родио син и док он на једној дашчици није написао Јован.

Свети Јован се назива претечом, јер је претходио доласку Исуса Христа. Проповедао је у јорданској пустињи. У својим беседама учио је људе како да буду бољи. Опомињао их је да се покају, јер је Спаситељ већ дошао, а ономе ко се не поправи, биће затворено Царство небеско. Такоđе је говорио људима да се покају и приступе светом чину крштења. Пошто је свети Јован крстио Исуса Христа, назива се још и Крститељ.

– Ако је ко љубопитљив да то зна, нека не пита о томе ни људе, јер људи то не знају, ни природне законе, јер то је изнад природних закона, него нека обрати поглед свој на силу Свемогућега Бога, који је из ништа створио сав свет, и који за стварање првога човека, Адама, није потребовао никакве родитеље, ни старе ни младе. Место љубопитства одајмо хвалу Богу, који нам често јавља моћ и милост и мудрост Своју мимо природних закона, у које оковани ми бисмо, без нарочитих чудеса Божјих, пали у очајање и Богозаборав, – пише у црквеном календару поводом данашњег празника.

 

Дан Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља у Србији се прославља као крсна слава, али и као празник свих оних парова који желе, а не могу да имају деце. Народ каже да ће и они, докле год дубоко верују у Бога завредети његову милост. Они данас обавезно морају отићи у цркву и помолити се овом светитељу, а Он ће им испунити ову највећу жељу.

Такође, они који већ имају децу, на данашњи дан треба да се подсете колика су она радост и да им покажу љубав и колико их воле.

У просторијама фудбалског клуба Партизан у подне одржан је обред сечења славског колача, који су учинили јереј Горан Ђукић из храма Светог Архангела Гаврила, са гостом, протојерејом-ставрофором Драганом Предићем из храма Покрова Пресвете Богородице уз присуство запослених у ФК Партизан.

Свечаној прослави су присуствовали председник ФК Партизан г. Милорад Вучелић, генерални директор г. Милош Вазура,  заменик генералног директора г. Милорад Николић, почасни предеседник г. Иван Ћурковић, спортски директор г . Ивица Илиев, директор скаутинг службе г. Ивица Краљ, фудбалери г. Лазар Марковић и г. Милан Смиљанић, помоћни тренер г. Игор Дуљај, чланови управног одбора г. Драган Траиловић, г. Младен Мијатовић, г. Миломир Глигоријевић, директор маркетинга г. Предраг Вујовић и остали чланови радне заједнице ФК Партизан.

Свечану славску беседу одржао је протојереј-ставрофор Драган Предић из храма Покрова Пресвете Богородице.

Након обреда и беседе, одржан је свечарски славски ручак.

СРЕЋНА СЛАВА И СВАКО ДОБРО!

ФОТО ГАЛЕРИЈА: МИРОСЛАВ ТОДОРОВИЋ


 

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ