На данашњи дан навршава се тачно шездесет година од трагичне смрти Партизанових прослављених фудбалера Бруна Белина и Чедомира Лазаревића.

Те ноћи спортску Југославију и посебно ФК Партизан задесила је велика трагедија. Увече, 20.октобра 1962, нешто после 21 сата, десила се саобраћајна несрећа на аутопуту Београд – Загреб, на око 25 километара од Београда. Враћајући се из Руме, са утакмице ветерана, страдали су бивши фудбалери Партизана, Бруно Белин и Чедомир Лазаревић, као и њихови сапутници, пливач Борис Шканата и бивши фудбалер београдског Радничког, Владимир Јосиповић.

У тренутку несреће, Белин и Лазаревић су били тренери млађих категорија ФК Партизан. Јосиповић је радио као тренер у Графичару, а Шканата је био тренер младих пливача и ватерполиста Партизана. Непуних пет месеци раније, 2. маја 1962, Бруно Белин, прослављени југословенски репрезентативац, одиграо је свој последњи меч за Партизан, против Сарајева.

Сахрани је присуствовало више од 30.000 људи предвођених највећим спортским радницима тог доба.

Бруно Белин рођен је 16. јануара 1929. и за Партизан је одиграо 463 утакмице. Са црно-белима је освојио три купа и једну титулу државног првенства. Био је вољен од стране навијача, пријатеља и породице. Био је ожењен, имао је двоје деце.

Чедомир Лазаревић рођен је 5. септембра 1926. и за Партизан је одиграо 302 утакмице. Партизану је донео две титуле државног првака.Остаће упамћен као ретко велики борац који је умео да изгара на терену. У друштву је био скроман и приступачан и навијачима и љубитељима фудбала је остао у најлепшим сећањима.

У спомен на прерано страдале асове, омладинска школа Партизана је понела име Белин – Лазаревић, које је касније модификовано у Белин – Лазаревић – Надовеза, после погибије младог Бранка Надовезе, 1970.

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ