Снага, величина и квалитет Омладинске школе Партизана одавно су препознати у Европи, а након што је делегација црно-белих била у посети Кејптаун ситију, имала је прилике да се увери колико је наш клуб цењен и у Јужноафричкој Републици.

Током вишедневног боравка у другом по величини градом у овој земљи, направљен је први, али веома значајан корак у успостављању међусобне сарадње два клуба која би и Партизану и Кејптаун ситију била од користи.

– Контакт сањима је успостављен преко Сејдубе Суме, будући да је председник Џон Комитс био посредник приликом његовог доласка у Партизан. И не само да је он човек који брине о каријери нашег фудбалера, већ га је усвојио док је био дечак, тако да између њих двојице влада много приснији однос него онај на нивоу менаџера и клијента-открива директор Омладиснке школе Партизана, Вања Радиновић.

Џон Комитс и његов син Мајкл, који тренутно обавља функцију извршног директора клуба, дуго су већ у фудбалу, а пре Кејптаун ситија били су власници једног другог клуба у Јужној Африци.

– Пуних девет година господин Комитс је био у партнерском односу са славним Ајаксом и у Јужноафричкој Републици водио клуб који носи име као великан из Амстердама. Власничка структура је била “пола-пола”, а након разлаза је одлучио да преузме Кејптаун сити и од њега је направио један од најорганизованијих клубова у земљи. То само говори да је реч о човеку који се разуме у фудбал и нама је част што смо добили прилику да сарађујемо са њим – напоменуо је Радиновић и открио како је протекао боравак у Кејптауну:

– Главни скаут Омладинске школе, Горан Арнаут, заменик генералног директора Миодраг Николић и ја смо одгледали неколико мечева на сениорском нивоу, много утакмица млађих категорија, махом узраста У19, У18 и У16. Стадиони су феноменални, изграђени за Светско првенство 2010. године, трибине су пуне, а клубови много новца добијају од ТВ права. Могу слободно да кажем да је за 30 или чак 50 одсто боље него овде у Србији.

Јужноафричка Република, као земља од 58 милиона становника пружа огроман потенцијал у фудбалском смислу и директор омладинске школе Партизана не крије задовољство урађеним послом у Кејптауну. 

– Тржиште у овој земљи велико и од играча које смо видели сасвим сам сигуран да би тројица или четворица одмах могла да дођу у Партизан и направе озбиљну разлику. Међутим, проблем су примања и плате, будући да играчи тамо веома добро зарађују, а обештећења за најбоље играче готово по правилу не иду испод 3.000.000-4.000.000 евра. Ипак, мој посао у Кејптауну је био да договорим сарадњу на нивоу Омладинске школе и у томе смо успели.

Конкретно, према Радиновићевим речима, разматрани су и прецизирани разни аспекти потенцијалне сарадње, и то у оба правца.

– Пре свега, разговарано је о томе да одређени број тренера из Партизанове омладинске школе оде у Кејптаун сити и помогне им у раду са млађим категоријама, а разрађен је и модел по којем би двојица или највише тројица младих и перспективних играча јужноафричког клуба, заједно са једним тренером из клуба, дошли у Београд на месец дана. Они би овде били наши гости, а по повратку у Кејптаун бисмо наставили да их пратимо, како бисмо испратили њихов даљи развој. Такође, за крај је поменута и могућност да први тим нашег клуба оде у Кејптаун на припреме. Господин Џон Комитс је спреман да то све организује, али о томе ће се детаљније причати кад, надамо се врло брзо, буде био наш гост у Београду – истиче Радиновић.

 

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ