Партизан није био добар у 166. дербију и заслужено га је изгубио. Посебно је лоше било у првих 45 минута и већ тада се ушло у велики резултатски заостатак од два гола, па ни боље издање екипе у другом полувремену није помогло да се резултат чак ни ублажи, а камоли да се дође до резултатског егала. Вероватно би све изгледало другачије да су црно-бели искористили, испоставиће се једину велику шансу на утакмици, када је у 20. минуту, у једној одличној контри, Рикардо пасом у простор избацио Менига, овај је као тане утрчао са леве стране у шеснаестерац Црвене звезде и онда је шпицем копачке гађао њиховом голману кроз ноге…овај је нажалост стигао да се постави тако да се лопта од њега одбије у поље и шанса је отишла у неповрат.

Позитивна страна 166. дербија, за све оне који воле Партизан, је јако добра подршка коју је Партизан имао пре свега са јужне стране комшијског стадиона, а традиционално су и ободи „истока“ и „запада“ ближи „југу“ били попуњени углавном присталицама црно-белих. Остаје наравно жал што су сви ти људи отишли разочарани са стадиона, али и жеља да их се ускоро „обештети“ за то, да се у наставку сезоне убрзо поново радују добрим играма и истим таквим резултатима у сва три такмичења у којима се Партизан и даље надмеће.

Позитивна страна 166. дербија је и суђење. Било је полемика око недосуђеног једанестерца за Партизан у другом полувремену (контакт лопте и руке противничког играча Ераковића), али то су те дилеме у идентичним и сличним ситуацијама, пре свега настале због неких измена тумачења УЕФА када је у питању контакт руке и лопте – када је пенал, а када није. Остаје нам да верујемо да би се у једној овако битној утакмици, коју притом води најбољи српски судија, из ВАР-собе сигурно огласили у смислу да позову судију да погледа тај детаљ – уколико је било иоле неке основе да се досуди казнени ударац. То није учињено, верујемо зато што су и у ВАР-соби сматрали да пенала нема и ту стављамо тачку на ову причу. Судија Јовановић је генерално добро одсудио утакмицу и најозбиљније се наметнуо да поново он суди дерби који ће се играти у плеј офу.

На својој конференцији за медије после 166. дербија, тренер Александар Станојевић је рекао све што је могло да се каже када је у питању наступ његове екипе. Ништа се није крило, ништа није остало у обландама, нису се користиле никакве фразе – све црно на бело, (само)критички, поштено. Након таквог јавног наступа тренера Партизана, свака даља реч је сувишна. Појединачне критике остају наравно за сопствена четири зида, јер свака и свачија индивидуална грешка у 166. дербију мора добро да се изанализира, како би се извукле поуке за убудуће и окренуло што пре надолазећим такмичарским обавезама.

На дерби мора да се стави тачка колико данас, кад се заврши анализа и обаве неопходни разговори. Ова седмица нуди два нова првенствена изазова – лучанска Младост долази у четвртак у Хумску, а у недељу наш тим гостује у Спартаку у Суботици. У сваком од ова дуела се дели исто толико првенствених бодова као јуче у дербију – 3 за победу и само 1 за реми.

Одиграна су 24 првенствена кола. До почетка плеј офа треба да се одигра још 6 првенствених кола – 4 до репрезентативне паузе и 2 након паузе. Партизан је и после јучерашњег пораза у дербију лидер на првенственој табели, а тренутних „+2“ које сада имамо над вечитим ривалом је бодовна предност која и даље много значи. Партизан је и даље тај који се самостално пита за све. Мора се наравно ићи од утакмице до утакмице, не сме се гледати превише унапред, али желимо да истакнемо да је, због важећих пропозиција о такмичењу, од изузетне важности завршити на 1. месту пре почетка плеј офа. Елем, уколико црно-бели и након 30. кола (пред плеј оф) буду на 1. месту, а то након јучерашњег пораза у дербију (чиме имају лошији међусобни скор од вечитог ривала) могу бити само уколико после 30 кола освоје више првенствених бодова од Црвене звезде, онда ће имати две значајне предности пред плеј оф:

• Биће домаћини вечитог дербија у првом колу плеј офа (31. коло)
• Биће шампиони и уколико на крају првенства, после 37 кола, буду бодовно поравнати са вечитим ривалом

Да појаснимо ово друго још једном, да наши навијачи немају никаквих дилема: По пропозицијама такмичења, при бодовном поравнању на крају првенства, у предности је онај ко је пред плеј оф био на 1. месту. Дакле не гледа се међусобни скор у три међусобне утакмице (нити „соло“ резултат дербија у плеј офу), већ ово што смо описали.

Након ових појашњења, морало би за навијаче бити макар за „јоту“ лакше заборавити 166. дерби и окренути се ка утакмицама које су ускоро пред свима нама.

Влада Ћујић

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ