Припреме су прошле у мирном току, добро се радило. Добра атмосфера, сви су добили шансу да се покажу и ја сам веома задовољан екипом. Kако су радили, резултати има и победа, и нерешених и пораза, али задовољан сам учињеним. Прошле су припреме у одличној атмосфери и враћамо се спремни.

Највећи плус је заједништво екипе, ми смо тим. Овде смо где јесмо са резултатима захваљујући чврстој хомогеној екипи и напредујемо из дана у дан. Сваки појединац даје свој допринос, видели смо у 16 дана рада и дружења, није било ниједног повишеног тона и проблема, раде прифесуионално. Напредовали су из дана у дан. Ова екипа има велике могућности. Млади играчи су искористили своју шансу, да терају старије на бољитак. Дали су дозу младости и агресивности, желећи да се искажу. Треба истаћи те младе који су искористили своју шансу.

Појачањима сам задовољан у глобалу. Очекивано, неко се мало више мучи, неко се лаганије уклапа. Сви су схватили да морају да раде за екипу, па тек онда долази индивидиални квалитет. Урошевић је одиграо заиста одлично, он је у дефанзиви дао чврстину. Игра у нападу му је заиста добра, са добрим центаршутем. Ђорђе Ивановић се мучи, није навикао на овакав начин и интензитет рада, али он има велики потенцијал и из дана у дан улази у систем. Вакулко је млад, веома талентован. Видели смо и данас да има потенцијал, технички је дотеран, са добром фудбалском визијом. Напредује из дана у дан. Здјелара нисмо имали пуно прилике да видимо, против Теплица 90 минута, ту је заиста показао да ће бити велико појачање. Он је озбиљан играч, такмичар, стабилан, тактички добро обучен, он полако са временом израста у лидера екипе на терену који ће водоти и усмеравати ритам игре. Зато ће бити веома битан.

Мислим да смо спремни за Плзењ, мислим да су нам притивници били адекватни. Терали су нас на интензитет на који ће нас терати Плзењ. Видели смо шта нас очекује, улазимо у доброј форми у те утакмице.

По линијама тима – Одбрана сигурно је то део тима који нам даје стабилност, веома битан део тима. Kада причамо о дефанзивној фази и играчи су свесни да сви морају да раде на одбрани у мом Партизану који ја видим. Нема игре без дефанзиве и нико није изузет. То схватају и раде за екипу. Задовољан са учинком у дефанзиви. Има још корекција. Нема урадиш три пута па се заборавиш. То мораш да радим 90 минута, јер ако ниси константан, тај један пут кад не урадиш примиш гол. Велике екипе не праштају. Ако Хоћемо да будемо компетентни у Европи, без чврсте и организоване дефанзиве не можете ништа да направите, па ни код нас у лиги. Офанзивно још увек има пуно простора да напредујемо. У течности игре и брзој завршници има простора за напреда. Морамо ту да напредујемо. Данас смо имали утакмицу различиту утакмицу, данас није била интензитета као против Теплица. Овај противник нас је пустио да доминирамо и чекао нас на контре. Нису нас ухватили на њих. Сигурно нисмо успели да направимо више у завршници, да будемо убојитији, али је то још увек процес. Недостајало је и свежине, али она ће доћи као и уигравање играча.

Играчи полако почињу да схватају да чим одиграте више од два додира омогућавате противнику да се консолидује да се добро постави. Зато инсистирам ако може и на један додир, да се мења тешите игре, да иду упадања по боковима, да не водимо лопту већ да иде пас игра. Против екипа које нас очекују, против постављене одбране, ако не убрзате тешко ћете их пробити. Kада имате нулу назад, то је сигурност, а из те нуле тражите победу. Све зависи како је конципирана екипа. Наша екипа је најближа да будемо чврста екипа, а да из те хомогености да идемо по победу. Нисмо екипа која може да игра на гол више. Другачији су нам играчи сада и у првом делу. Треба се прилагођавати профилу играча. Дефанзивна чврстина је итна, а из не да давимо и добијамо противника.

Задовољан сам екипом и овом сада и оном јесенас. У овом моменту имамо стабилнију екипу, сад замо шта нас очекује. Онда нисмо знали шта нас очекује са Ђурђевићем, са Леонардом. Имали смо приблематичну ситуацију шта ће се десити. Сада је чисто и нема непознаница.

Повреде – Задовољан сам, било је ту неколико поввреда, Остојина, Пантићева, Марко Јовичић такође, сада имамо Ожега и Здјелара и видећемо у ком се стању налазе. Они су битни за нас, али видећемо тек када урадимо анализе. Саша Илић је такође ван строја, али то су нормалне ствари. Важно је да играчи који их замене да се то не осети по екипу. Полако већ имамо систем, један излази, други улази и то функционише, иако поједини играчи дају плус индивидуални.

Било је планирано да имају два дана слободно, било битно да се одморе, да свежи уђу у финалну недељу. Најбитније смо ми, а не Плзењ. Ми ћемо их анализирати, знамо како играју, али нећемо се прилагођавати. Најважнији смо ми. Да затворимо њихове добре ствари, али не бавимо се њима. Бавимо се нама, хоћемо да будемо Партизан који има стил исти и против Лучана, Јавора, Звезде, против Плзења. Нећемо да се прилагођавамо Викторији, а да се мењамо у домаћој лиги. Хоћемо наш стил и да га намећемо ривалима.

Не, нисам никог слао да скаутира Плзењ. Нити се плашим да дође мене да шпијунира. У фудбалу је све јавно. Сви знају да Меси у 90 одсто случајева напада на лево па опет не могу да га зауставе. Тако и ово, можете да знате колико хоћете и да сакривате од ривала, али у фудбалу је све јавно. Ја ћу само у кратким цртама представити својој екипи како Плзењ игра, али их нећу оптерећивати. Хоћу да моја екипа буде спремна, да ми водимо игру, да ми водимо меч, не бавим се противником, само у глобалним цртама.

Од младих играча се може доста очекивати, неки траже шансу на терену и заслужују је. Ја сам отворен и не плашим се да младе гурнем у ватру.

О титули – У фудбалу је све тешко. Верујемо у нас, живи смо на сва три фронта и желимо да догурамо што даље. Мучили смо се против затворених одбрана, нисмо успевали да их пробијемо, као против Напретка, негде успемо, негде нам противник не дозволи да доминирамо. Имали смо доста проблема кући у првом делу са тим затвореним одбранама. Покушаћемо да са брзом и течном играом, пробојем по боковима то решимо.

О повратку у Србију у круг пакла – Србија је моја земља, ми смо огроман потенцијал и капацитет, фали нам само организација да напредујемо. Партизан је велики клуб, верујем да добрим радом можемо пуно да направимо, да направимо добар систем и да клуб добро функцинише на дуже стазе. Ја нисам од оних тренера што се деру поред терена. Не могу да стварам вештачку фрку кад нема потребе. Могу да вичем кад нешто не ураде добро, а беспотребно викање је одраз немоћи. То су здрави едуковани момци који раде шта се договоримо. Нема потребе да се дерем и вриштим јер имамо здрав однос и атмосферу. Сви се респектујемо, једни друге поштујемо и имамо предан рат, а ту дерању нема места. Некад треба подвикнути и указати на грешке, али нисам од оних што се деру без разлога. Осећам поверење играча, да постоји добра хемија. Један од узрока што добро функционишемо је поверење које играчи имају у стрчни штаб. Верују у причу коју им пласирамо и модел игре. Виде да је то то и да то води до успеха и покушавају да то усвоје. Имамо врхунски амбијент и врхунско поштовање. пресрећан сам са односом са играчима, постоји хемија и здрав однос. Мада ја кажем никад ни са својојм децом нисам желео да будем пријатељ већ сам родитељ. Постоји линија коју нису могли да пређу. Тако и са играчима. Нисам им пријатлељ да идемо по кафићима, да пијемо кафе. Ја сам тренер и желим здрав однос али са линијом коју поштујемо.

Повреде – Задовољан сам, било је ту неколико поввреда, Остојина, Пантићева, Марко Јовичић такође, сада имамо Ожега и Зђелара и видећемо у ком се стању налазе. Они су битни за нас, али видећемо тек када урадимо анализе. Саша Илић је такође ван строја, али то су нормалне ствари. Важно је да играчи који их замене да се то не осети по екипу. Полако већ имамо систем, један излази, други улази и то функционише, иако поједини играчи дају плус индивидуални.

Сума – Задовољан сам како се односи према игри, према раду, како ради. Ове године је то велика разлика у односу на прошлу сезону кад је дошао тотално неспреман, Овај Сума је онај који хоће, који предано ради, хоће да приомени своју ситуацију и ја сам задовољан. Очекујем да ускоро његов предани рад се манифестује добром игром, головима и асистецијама.

Бодовни заостатак у лиги – Има још 8 кола битних, биће и европских утакмица, умора и све је могуће, а ми ћемо бити спремни да искористимо сваку грешку ривала. Звезда има исти тешког ривала у Европи, биће нам тешко, мислим да смо ту 50-50 и ми и они. У понедељак се окупљамо, почињемо са радом, тренинг пре подне, уторак тренинг на стадиону, среда у телеоптику, карантин стандардно, ништа ново. Веома важно је да одморе два дана после припрема, да се опораве до понедељка и да уђу са новим еланом у недељу пред меч.

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ