Партизан није имао реалних шанси за пробој у четвртфинале овогодишње, премијерне сезоне такмичења које се зове УЕФА Лига конференције. Холандски Фејенорд се испоставио превеликом и претешком препреком, па су црно-бели тако у 1/8 финала завршили своје учешће у овом европском такмичењу.

Партизан и Црвена звезда су ове сезоне успели Србију да „закуцају“ на рекордно високо 11. место УЕФА ранг листе националних савеза за сезону 2023/24. Ми бисмо, наравно, на овом месту посебно апострофирали допринос Партизана свему томе:

Као што видите, од 38 „српских бодова“ освојених у сезони 2021/22, Партизан их је освојио 15, што процентуално износи скоро 40%. Ако погледате билансе наша два најуспешнија клуба, видећете да су они веома слични (Партизан има биланс 7-4-5 а наш вечити ривал биланс 7-3-4), а разлику у бодовима, тј. доприносима једног и другог клуба ове године националном коефицијенту Србије чине заправо бонус бодови који се у већој „количини“ додељују у Лиги Европе за одређена остварења него ли у Лиги конференције. Има сигурно основе и логике да УЕФА то тако ради, јер је Лига Европе, генерално посматрано, јаче (квалитетније) такмичење од Лиге конференције, али…нисмо сигурни да је то баш тако ако посматрамо само ову завршну фазу такмичења, рецимо од 1/4 финала па надаље…

НЕМАЧКА вс. ХОЛАНДИЈА: Лајпциг и Франкфурт јачи од Фејенорда и ПСВ? Не бисмо рекли.
ФРАНЦУСКА: Лион јачи од Марсеја? Не бисмо рекли.
ЕНГЛЕСКА: Вест Хем јачи од Лестера? Можда јесте, а можда и није. Нијансе!
ИТАЛИЈА: Аталанта јача од Роме? Опет су нијансе у питању!

Све ово наводимо и трудимо се да објективно упоређујемо желећи само једно – да се нипошто не потцењује такмичење до чије 1/8 финала је Партизан ове сезоне стигао, а то аутоматски значи да се не потцењују ни остварења црно-белих у том такмичењу.

Знате ли која је земља, чији су клубови ове сезоне 2021/22 до сада најуспешнији у Европи? То су холандски клубови, колико год неко сад „на прву лопту“ то не веровао! Ево биланса најуспешније (холандске) фудбалске нације у европском клупском фудбалу 2021/22, до овог тренутка, пре четвртфинала у сва три такмичења:

Погледајте како се ту Фејенорд котира, колико је бодова освојио, колико је он значајан за своју земљу Холандију. Елиминише ли и свог ривала у четвртфиналу – надмашиће и Ајакс по свом клупском доприносу националном коефицијенту Холандије као најуспешније земље!

Све остале земље, укључујући и оне фудбалски најјаче, тренутно су пласиране испод Холандије:

https://kassiesa.net/uefa/data/method5/ccoef2022.html

Да закључимо: Партизан свакако није елиминисан из Европе од „било кога“, а све што је пре јучерашње елиминације постигао у тој Европи ове сезоне заслужује максималан респект и признање српске фудбалске јавности, ништа мање од респекта и признања који се удељују нашем вечитом ривалу.

Влада Ћујић

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ