На данашњи дан, 30. новембра пре 70 година, одиграно је прво финале Купа „Маршала Тита“.

Далеке 1947. године, у том првом финалу, Партизан се састао са екипом Наших крила. Утакмица је одиграна на стадиону Централног дома Југословенске армије (старо игралиште БСК-а) пред 10 000 гледалаца, а судио је загребачки арбитар Миљенко Подупски.
Головима Јована Језеркића у 20. и Кирила Симоновског у 22. минуту, Партизан је тријумфовао са 2:0 и тиме био први освајач Купа и уједно освајач „дупле круне“.

Језеркић постиже први гол

Симоновски постиже други гол

Наш тим, предвођен тренером Иљешом шпицом, наступио је у саставу: Шоштарић – Брозовић, Чолић – Палфи, Јовановић, Атанацковић – Михајловић, Бобек, Језеркић, Радуновић, Симоновски.
За Наша крила играли су: Попадић – Лазић, Филиповић – Грчић, Брњеварац, Локошек – Панић, Печенчић, Златковић, Дамљановић, Боровиц. Тренер је био Негослав Радосављевић.
Занимљиво је споменути, да су се у том првом финалу Купа састала два војна клуба. Партизан као тим Централног дома Југословенске армије и Наша крила као тим Ратног ваздухопловства Југословенске армије.


Мирослав Брозовић је ушао у историју као први капитен који је примио победнички пехар.

Језеркић је ушао у историју као први стрелац у том првом финалу Купа. Дошао је из Црвене звезде, у коју се вратио следеће године.
Занимљиво је да су стрелци оба гола, Јован Језеркић и Кирил Симоновски били пашенози, ожењени двема рођеним сестрама.

Наша крила су још једном играла у финалу Купа „Маршала Тита“ 1949. године, када су поражена од Црвене звезде са 3:2, а следеће године су расформирана. После њих, педесетих година, на фудбалској сцени у нижим ранговима, појављује се клуб са истим именом, али је тај клуб настао фузијом фудбалских екипа ЈАТ-а и Икаруса.

Дакле, остаје забележено то, да су тог 30. новембра 1947. Партизан и Наша крила почели да пишу историју нашег Купа.

Финалисти пред доделу пехара

А 30. новембра, много година касније, рођен је аутор овог текста.

Аутор:
Саша Р. Петровић

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ