Fudbaleri Partizana večeras od 19.05 na stadionu „Karađorđe“ u Novom Sadu biju bitku za plasman u finale nacionalnog kupa protiv domaće Vojvodine.

I dok sa nestrpljenjem očekujemo početak tog duela, u kojem ekipa trenera Aleksandra Stanojevića juri sedmi uzastopni plasman u završnicu ovog takmičenja, odlučili smo da se prisetimo jednog značajnog susreta iz klupske istorije, koji je odigran baš na današnji dan davne 1946. godine.

Tog dana, na pravoslavni Vaskrs, pre 75 godina, naš klub u potpuno belim dresovima, odigrao je prvi susret protiv Crvene zvezde – i naravno pobedio.

Bio je to prvi derbi koji se zbog svog prijateljskog karaktera neopravdano zanemaruje, pa se često istorija mečeva protiv crveno-belih računa od onog odigranog 5. januara 1947. godine, u kojem smo po, sada već čuvenom kijametu, u okviru prvenstva Jugoslavije poraženi rezultatom 3:4.

Partizan je u tom meču, odigranom na stadionu „20. oktobar“, na čijem je mestu kasnije sagrađen stadion „JNA“ slavio rezultatom 2:0, a strelci su bili Franjo Rupnik i Prvoslav Mihajlović.

O ovom susretu, iz kojeg je nastao rivalitet poznat u svetskim razmerama, ne postoji previše pisanih tragova, ali sačuvana je zajednička fotografija fudbalera dve ekipe na kojoj se vidi da su na njemu Šoštarić, Brozović, Čolić, Krnić, Atanacković, Simonovski, Rupnik, Kašanin, Atanacković, Bobek, Jezerkić, Mitić, Tomašević (stoje), Drenovac, Petrović, Đurđević, Đajić, Palfi, Stanković, Mihailović, Ćirić i Lovrić.

Odabir pisma

Muzej FK Partizan 360°

SC Teleoptik 360°

NAJVEĆI USPESI I TROFEJI

ŠAMPION

27

PUTA

POBEDNIK KUPA

16

PUTA

VICEŠAMPION EVROPE

1966.

GODINE

SREDNJEEVROPSKI KUP

1978.

GODINE