Фудбалери Партизана вечерас од 19.05 на стадиону „Карађорђе“ у Новом Саду бију битку за пласман у финале националног купа против домаће Војводине.

И док са нестрпљењем очекујемо почетак тог дуела, у којем екипа тренера Александра Станојевића јури седми узастопни пласман у завршницу овог такмичења, одлучили смо да се присетимо једног значајног сусрета из клупске историје, који је одигран баш на данашњи дан давне 1946. године.

Тог дана, на православни Васкрс, пре 75 година, наш клуб у потпуно белим дресовима, одиграо је први сусрет против Црвене звезде – и наравно победио.

Био је то први дерби који се због свог пријатељског карактера неоправдано занемарује, па се често историја мечева против црвено-белих рачуна од оног одиграног 5. јануара 1947. године, у којем смо по, сада већ чувеном кијамету, у оквиру првенства Југославије поражени резултатом 3:4.

Партизан је у том мечу, одиграном на стадиону „20. октобар“, на чијем је месту касније саграђен стадион „ЈНА“ славио резултатом 2:0, а стрелци су били Фрањо Рупник и Првослав Михајловић.

О овом сусрету, из којег је настао ривалитет познат у светским размерама, не постоји превише писаних трагова, али сачувана је заједничка фотографија фудбалера две екипе на којој се види да су на њему Шоштарић, Брозовић, Чолић, Крнић, Атанацковић, Симоновски, Рупник, Кашанин, Атанацковић, Бобек, Језеркић, Митић, Томашевић (стоје), Дреновац, Петровић, Ђурђевић, Ђајић, Палфи, Станковић, Михаиловић, Ћирић и Ловрић.

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ