Партизан ће другу сезону заредом „презимити“ у Европи и то је податак који мора да потисне у сенку све остале факте – посебно у светлу чињенице у каквој конкуренцији је то црно-белима пошло за руком!

Специфична је ћуд навијача Партизана, независно од његове старосне доби или пола. Уверили смо се и синоћ, а уверавамо се и од јутрос у то. Партизан, истина је то, није синоћ блистао против Словацког. Могло би се чак рећи и да је „дебело“ подбацио ако се узме у обзир само друго полувреме у којем су гости, то морамо признати, били бољи ривал. Изоловано посматрано само по јучерашњем мечу – да, навијач Партизана не може да буде задовољан оним што је синоћ видео од стране његових љубимаца.

Међутим, мора се имати у виду да се јуче одвијао само последњи чин једне „групне драме у 6 чинова“, једне групне фазе европског клупског такмичења какву Партизан дуго није играо и питање је када ће је следећи пут играти. Бити пре жреба за групе Лиге конференције у 1. шеширу, а онда добити за ривале клубове из Немачке, Француске и Чешке – то је стварно био невиђени мањак среће, жреб за не пожелети ни најмрскијем непријатељу! Такву једну групу је Партизан ПРОШАО, освојивши у њој пуних 9 бодова, што је бод више него у претходној сезони 2021/22, када је такође прошао групну фазу овог истог такмичења (са 8 освојених бодова), али у конкуренцији екипа из Белгије, Кипра и Естоније!

Црно-бели су од синоћ једини представник ове земље који ће се напролеће борити и за коефицијент Србије, уз наравно борбу за наш властити (клупски) коефицијент. И не само то – ако посматрате и шире, регион некадашње заједничке земље са „бившом браћом“, па одете и још шире, на читав Балкан – нећете наћи ту још пуно клубова који нестрпљиво ишчекују фебруар наредне године и наставак такмичења у Европи. Елем, осим Партизана, ту су још румунски Клуж, молдавски Шериф, бугарски Лудогорец и нико више! А у питању је огроман простор, чија величина постаје јасна тек када човек упућен у фудбал мало пажљивије погледа у географску карту југоисточне Европе, па се присети колико ту фудбалских клубова постоји који мање-више редовно започињу и током лета и јесени играју у европским клупским такмичењима…

Партизан је синоћ, ремијем против Словацког, свој клупски коефицијент подигао за нова 2,000 коефицијентна бода (1,000 за реми а 1,000 бод за освајање 2. места у групи), чиме му клупски коефицијент за наредну сезону тренутно износи 25,500 бодова. То је већ сада за 1,000 бод бољи клупски коефицијент него онај са којим смо наступали на жребовима током летошњих квалификација и за групну фазу ове сезоне (износио је 24,500 бода). Добитак је дакле већ сада ту, а будемо ли у фебруару 2023. успешно прошли бараж за 1/8 финала (у баражу се не може јачати клупски коефицијент), дошли бисмо у прилику да наш клупски коефицијент од 1/8 финала јачамо и даље за наредну сезону 2023/24. Када на горњој графици погледате последњих пет сезона (оне се и рачунају увек), видећете да је ове сезоне, иако се за нас ова европска сезона наставља у фебруару наредне године, већ сада освојен рекордан број бодова за коефицијент (8,000), више него свих претходних сезона – не само за последњих пет (које се виде на графици) него вала и оних претходних пет, па и дуже! Велики успех је направила ова генерација, заиста велики, већ сада, иако њена последња реч у Европи ове сезоне још није изречена…Тренутно смо 63. клуб на клупској ранг листи УЕФА за наредну сезону, а тако високо позициониран Партизан заиста дуго није био – ако потписник ових редова не греши, више од три деценије нисмо се налазили овако високо на европском фудбалском небу!

А колико Партизан значи ове сезоне читавој фудбалској Србији, види се из горње графике која показује допринос српских представника у Европи коефицијенту Србије – до сада. Партизан је освојио више од 50% „српских бодова“, односно више него ли Црвена звезда, Чукарички и Раднички Ниш заједно! То треба да се зна, да се нон стоп истиче ових дана, седмица и наредних месеци, кад год и ко год се усуди да помене Партизан у било каквом негативном контексту.

Биће нам тешко да се од фебруара сами самцати боримо за Србију, за њен што бољи положај на УЕФА ранг листи националних савеза за сезону 2024/25. Проблем се зове Турска, имају чак још 4 представника у Европи (Фенербахче, Башакшехир, Трабзонспор и Сиваспор), а утеха је једино „свеже“ сазнање да 11. место неће више евентуално доносити шампиону директно место у групи Лиге шампиона (као што ће то бити случај наредне сезоне 2023/24), па самим тим неће бити неке велике разлике да ли је земља на 11. или 12. месту. Ипак, сваки појединачан резултат Партизана од фебруара 2023. може се на крају испоставити пресудан да Србија не падне макар испод 12. места, што би такође било јако добро.

Зарадио је Партизан до сада и озбиљан новац од УЕФА на име награда / премија за досадашњи овосезонски учинак у Европи. На горњу цифру можемо аутоматски додати и 300.000 € које нам следе за наступ у баражу за 1/8 финала Лиге конференције, а када је у питању маркетиншки пул (који у горњој графици такође није урачунат), а с обзиром на атрактивне противнике које смо већ имали (пре свега са комерцијално атрактивног немачког и француског тржишта када је у питању продаја ТВ-права) и које ћемо, могуће, имати и од пролећа – комотно се може поћи од тога да ће зарада из овог извора бити сигурно седмоцифрена у еврима, па можда и таква да прва цифра од њих седам буде цифра „2“.

Све у свему, велике честитке играчима и стручном штабу на ОГРОМНОМ европском успеху (до сада) и на свакој врсти користи и добити које су донели целом клубу.

У понедељак 7.11.2022. ће очи представника свих клубова које европски клупски фудбал интересује и од пролећа бити усмерени ка Ниону. Након жреба за 1/8 финала Лиге шампиона (12.00 часова) и жреба баража за 1/8 финала Лиге Европе (13.00 часова), приступиће се од 14.00 часова и жребу баража за 1/8 финала Лиге конференције. Наши потенцијални противници су осам клубова који су такмичење у групној фази Лиге Европе завршили на 3. месту у својим групама, а то су:

Велики број навијача Партизана би желео „брзу освету“ екипи АЕК Ларнака за наш неуспех у летошњим квалификацијама за Лигу Европе. Не мали број њих би пожелео и молдавски Шериф, као неког противника по мери, а то исто важи и за норвешки Бодо / Глимт који јесте у летњем периоду (квалификације) традиционално тежак ривал свакоме, али је то и последица чињенице да Норвежани своју сезону почињу и завршавају у истој календарској години (играју у ритму „пролеће-јесен“), па су сходно томе током лета у „шпицу“ своје такмичарске форме….а јули-август и фебруар заиста нису исто…Бугарски Лудогорец и азербејџански Карабаг су сигурно квалитетнији ривали, а на први поглед најквалитетнији су вероватно италијански Лацио, португалска Брага и турски Трабзонспор. Како год да буде, Партизан ће имати своје шансе јер…не заборавимо, прошли смо групу са Немцима, Французима и Чесима! Мислите (мислимо) о томе…

Влада Ћујић

 
 

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ