Партизанов штопер Марк Валијенте готово по доласку у црно-белу породицу, постао  је стандардан  играч на својој позицији. Као неко ко је рођен у Шпанији, где је прошао и Барселонину школу, чувену Ла Масију, али и по доласку искусио чари  вечитог дербија, Валијенте говори о предстојећој утакмицу 24. кола СЛС ФК Црвена звезда − ФК Партизан.

Наш  приступ свакој утакмици је такав да желимо да дамо максимум и наставимо са добрим партијама којима смо отпочели ову полусезону. Надамо се да ће тако бити и у дербију. Нема никакве еуфорије, мирно и сталожено чекамо суботу вече.

Гледајући статистику Партизан није примио гол на последњих пет утакмица?

Имамо добру одбрану, која је наша снага. Ипак, дерби није обична утакмица и концентрација мора бити деведесет минута у свим сегментима. Када говоримо о дефанзиви, читав тим ради на томе и надамо се да ћемо тако и наставити.

Твој партнер на позицији Света Марковић је оперисао менискус и неће бити на терену неколико недеља.

Штета за Свету. Желим му да се што пре опорави и врати на терен. Калаба (прим.аут. Страхиња Павловић) се одлично показао на утакмици са Пролетером и за кога год да се шеф одлучи на твој позицији, сви су спремни за меч са Звездом.

У оваквим утакмицама на шта треба обратити посебну пажњу?

На детаље. Овакве утакмице одлучују управо детаљи и ако желимо победу на њих треба обратити пажњу. Пратио сам неколико њихових утакмица, играју добро и то посебно када су домаћини. За нас је важно да играмо као што знамо свих деведесет минута.

Рикардо се уписао у листу стрелаца у 158. вечитом дербију?

Ми смо тим, а ова утакмица је посебна. Увек се радујемо када је то он, али и сваки од саиграча, посебно на дербију. Важан је добар скор на крају, али да пре свега у центру свега буде фудбал, где ће заиста победити бољи…

Да ли ће твоји пријатељи доћи на дерби?

Неће моћи због обавеза, али ће пратити преко интернета. Често ме питају  да упоредим овај дерби са шпанским. Рекао бих да је овај много срчанији, док се шпански гледа широм света.

Биљана Обрадовић 

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ