Након 10 одиграних утакмица у Линглонг Суперлиги Србије заузимамо прво место на табели најјачег ранга такмичења у земљи, а после 180 минута фудбала у Лиги конференција обезбедили смо челну позицију у групи Б. Наш капитен Лазар Марковић се налази међу четворицом кандидата за нејбољег играча другог кола овог такмичења, Рикардо Гомеш је међу најуспешнијим стрелцима у Европи ове сезоне, а одбрана само једна од четири у целом такмичењу која до сада није примила ниједан гол.
Толико чекано и прижељкивано пролеће у Европи је практично на дохват руке и само је потребно да екипа тренера Александра Станојевића у наредне четири утакмице заврши започети посао и на тај начин још једном демонстрира своју величину. Не само ове генерације, већ целокупног клуба који ће у понедељак обележити 76 година постојања.
Величину коју су стварали многи легендарни асови, играчи, тренери, функционери, али чини се да нико од њих није имао толико битан утицај на почетни развој нашег клуба као Иљеш Шпиц. Феномелани мађарски стручњак који је ударио темеље надалеко чувене школе Партизана, а који нас је напустио на данашњи дан пре тачно 60 година.
Био је фасциниран фудбалом, потпуно обузет страшћу ка овој игри и апсолутно предан ономе што је толико волео. Темељан, прецизан, педантан, етичан и сасвим опседнут нападачком филозофијом. Није се много обазирао на противнике, увек је био фокусиран само на оно шта ради његова екипа, а ту идеју и такав поглед на живот је усадио свим својим ученицима, а они је као завештање преносили са колена на колено до данашњих дана.
По етици и оданости је био препознатљив у свету фудбала, од играча и сарадника је тражио да се према Партизану односе као према породици и тај осећај фамилијарности је нешто по чему смо јединствени и по чему се разликујемо од других спортских колектива.
И због тога, Иљеш Шпиц ће заувек бити део Партизана и неко чије ће се име у Хумској изговарати са поштовањем.
Слава му и хвала за све!
Напред Партизан!

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ