„Парни ваљак“ се, после четрдесетодневне паузе, покреће. Медицинским прегледима у „Лабораторији за медицину спорта и терапију вежбањем“, Вишеградска 26, почиње нови фудбалски циклус, припреме за полусезону 2022/2023.

У фокусу дашње групе били су наши млади таленти, а какве ће тестове данас проћи да би били спремни за први тренинг у среду, 21. децембра, рећи ће нам клупски доктор – Синиша Петковић.

– Медицински прегледи се састоје из два дела – спортско-медицински преглед и тест оптерећења. Тај уопштени део који годинама радимо – ради се на 6 месеци. Два пута годишње је обавезан медицински преглед да би играчи уопште могли да играју. Важнији је тај део теста оптерећења, где видимо функцију срчаног рада за време напора.

Какав је распоред прегледа?

– Први дан углавном долазе млађи играчи, омладинци који се прикључују првом тиму, док у недељу долазе играчи који су већ дуже ту, а у трећој групи су играчи који се касније прикључују тиму – странци.

Поред већ познатих имена, Михајла Илића, Михајла Петковића и Вање Влаховића, шансу да тренирају са првим тимом добили су и Ђорђе Петровић, Лука Суботић и голман Матија Гочманац, као и наши омладинци – Јанко Јевремовић и Матеја Стјепановић

 

Вања Влаховић

Како си провео паузу?

– У последњих десетак дана сам мало одмарао, а пре тога сам играо за омладинце. Кад је први тим отишао на паузу, ја сам тренирао са омладинцима и припремао се за последње две утакмице у којима смо забележили победе и осигурали прво место у јесењем делу полусезоне.

Већ си био на припремама са првим тимом, шта ти је било најтеже?

– Било ми је тешко прилагођавање на претходним припремама, сад ће бити другачије, познајемо се, тако да ће ми бити лакше.

 

Немања Јовић

Шта ти је најтеже на припремама?

– Трчање, као и свима – суво трчање.

Какав Партизан очекујеш у полусезони која следи?

– Као и прошле године, да се боримо како у првенству тако и у Лиги конференције. Идемо јако да тренирамо и да се припремимо што боље.

 

Михајло Илић

Шта ти је било најтеже на припремама?

– Припреме су биле до сад, које сам прошао и код тренера Александра Станојевића и Илије Столице стварно захтевне и напорне, али једна од најтежих ствари је суво трчање, које нас чека сада, посебно у том првом периоду припрема. После нас очекује и већи број пријатељских утакмица, тако ћемо се спремати и надам се да су сви одморни дошли на припреме.

Какав Партизан очекујеш у овој полусезони?

– Даћемо све од себе и ући максималну у други део сезоне, такође и у, већ елиминиционом кругу, Лиги конференције. Ићи ћемо на победу у свој утакмици и даћемо свој максимум.

 

Златан Шеховић

Како си провео паузу?

– Паузу сам провео у кругу породице и девојке. Био сам на одмору кад се завршило првенство. До 5. децембра сам био у Египту и Паризу, а онда сам почео са програмом који су нам послали наши кондициони тренери. Била је дугачка пауза због Светског првенства, тако да смо се лепо одморили.

Шта ти је најтеже на припремама?

– На припремама ми је најтежи овај први део, који ће бити на Телеоптику базични део, неких двадесетак дана, где ће бити више физичке припреме, трчања, игре са лоптом. Једва чекам да одемо на припреме где ћемо имати 5 или 6 провера.

Какав Партизан очекујеш?

– Најјачи! Мислим да ћемо бити још бољи нрго што смо били у јесењем делу и у Европи и у домаћем првенству. Нисмо одустали ни од чега, борићемо се до последње утакмице!

 

Михајло Петковић

Шта ти је најтеже на припремама?

– Вероватно као и свима – суво трчање, без лопте – то нам најтеже пада.

Какав Партизан очекујеш?

– Да играмо офанзивно, да сваку утакмицу идемо на победу, да дамо 100 посто и да наставимо тамо где смо стали.

 

Самед Баждар

Шта ти је најтеже на припремама?

– Као и свима суво трчање. Биће тешких тренинга у припремном периоду, после ће све бити лакше.

Какав Партизан очекујеш?

– Ако Бог да здравља, да се спремимо сви заједно што боље и да покушамо да стигнемо, а мислим да можемо, Црвену звезду и да будемо први на крају!

 

Матија Гочманац

Које су ти жеље у Партизану и ко су ти узори?

– Највећа жеља ми је да се наметнем стручном штабу, да покажем оно што знам, да дам свој максимум и ако је могуће да останем ту. Узор ми је на првом месту Мануел Нојер, пре свега због прошлости и волео бих да достигнем бар приближно неки његов ниво, а такође и Емануел Мартинез из Аргентине. Од наших дефинитивно Владимир Стојковић. Имао сам прилике да радим с њим и да тренирам. Он је велики професионалац.

 

Лука Суботић

Које су ти жеље у Партизану и ко су ти узори?

– Што се тиче припрема, пре свега ми је жеља да прођем здрав, пошто сам имао проблема у прошлости са повредама. Узор ми је мој тата, фудбалских узора немам.

Здравствене прегледе данас ради и део сениорске екипе: Данило Пантић, Слободан Урошевић и Светозар Марковић.

 

Светозар Марковић

Шта ти је најтеже на припремама?

– Најтеже ми падају сува трчања без лопте, а најлакше нам је да играмо фудбал и игре на малом терену.

Какав Партизан очекујеш?

– Очекујем Партизан који је спреман за наставак сезоне. Имамо доста времена, око шест недеља имамо да се припремимо за нову сезону. Очекујем да ћемо сви бити спремни и кад дође време да ћемо одрадити све што треба.

 

Данило Пантић

Шта ти је најтеже на припремама?

– Ништа није лако, али посебно ми је тешко трчање. Биће много тренинга, мораћемо да будемо сконцентрисани да се спремимо што боље. Суво трчање нам је дефинитивно најтеже – то је овај први први припремни период, мора да се намести глава за то, али то кад прође онда креће лопта и после иде све лакше.

Какав Партизан очекујеш?

– Не толико другачији у односу на онај полусезони која је за нама. Играли смо добар фудбал, али десило се да неколико утакмица не добијемо, где су се противници повукли. Мораћемо више да радимо на нападу против те ниске зоне, да мало то пробијемо, али све остало мислим да ће остато исто или ће бити боље.

Анализом крви за коју је задужена Општа болница и Дом здравља „БелМеди“, у среду, 21. децембра ће почети прве обавезе за тај дан, док је у 11 часова заказан званичан тренинг. Играчи који Божић славе по грегоријанском календару ће се екипи прикључити 27. децембра.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: МИРОСЛАВ ТОДОРОВИЋ


 

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ