Црно-бели су јуче у другом колу групне фазе UECL („UEFA Europa Conference League“) забележили нову победу. Савладана је естонска Флора са сигурних 2:0 и сада се наш тим са максималних 6 бодова и дивном гол разликом од 4:0 шепури на првом месту групе „Б“.

Оно што је јако добро је чињеница да је јучерашња победа остварена готово рутински, упркос чињеници да Партизан није играчки одушевио своје присталице. То је битно јер је једноставно немогуће увек, током целе сезоне играчки бити на највишем нивоу, а у Партизану је ситуација у исто време таква да у увек постоји пресија остваривања добрих резултата – посебно у домаћем шампионату, али полако али сигурно и у Европи. Због тога се синоћна победа над Флором мора високо вредновати, што се у Хумској и чини. Неповољне временске прилике су синоћ претиле да пониште све фудбалско-играчке предности које Партизан генерално има у односу на Естонце, али се то срећом ипак није десило и црно-бели су нашли начина да под тим околностима меч приведу крају, а да се питање крајњег победника ни у једном секунду другог полувремена није постављало. Играчки ће Партизан сигурно бити јачи већ у недељу у Крушевцу, у домаћем првенству, а ми да се вратимо на европске теме и аспекте…

Јучерашњом победом, другом у групној фази након победе на Кипру, Партизан је зарадио 4,000 бода за свој клупски коефицијент за наредну сезону 2022/23. Са овим бодовима су не само „одбрањена“ 2,500 бода (која смо добили након елиминације португалске Санта Кларе и пласмана у групну фазу), већ је додатно зарађен 1,500 бод тако да од синоћ наш клупски коефицијент за сезону 2022/23 није више 20,000 већ он износи 21,500 бодова!

Горе видите исечак из тренутне клупске ранг листе УЕФА за наредну сезону и ту видите наш клуб који тренутно дели 59. место на њој. Одмах да кажемо – Партизан је у својој историји имао и веће клупске коефицијенте од поменутог, али се мора знати да се начин бодовања у прошлости више пута мењао, а да не говоримо тек о свим променама режима и система такмичења, како у квалификацијама тако и у групним фазама. Из тог разлога нема буквално никаквог смисла упоређивати номиналне вредности клупског коефицијента некада и сада. Међутим, итекако има смисла упоређивати положаје нашег клуба на клупској ранг листи УЕФА некада и сада! Е, ако пређемо на ту раван, онда поносно можемо рећи да овако висок пласман на листи Партизан дуго није имао! То „дуго“ не значи ни годину, ни пола деценије, ни деценију, већ сигурно неколико деценија! Уствари сигурно можемо рећи да од дефинитивног, коначног распада СФР Југославије (1992. године) па до данас црно-бели НИКАДА нису били овако добро пласирани! Након 1992. године смо, сећају се старији, више година као земља (СР Југославија у то доба) били под економским ембаргом, који је обухватао и немогућност учешћа наших клубова у европским клупским такмичењима. Тек 1996. су се црно-бели вратили у Европу, кренули су наравно од самог дна клупске ранг листе УЕФА (која увек узима у обзир резултате постигнуте у Европи у последњих 5 сезона) и ето…требало је да прође четврт века (пуних 25 година) да данас причамо о оваквом рекордно добром пласману Партизана какав је он сада.

Наравно, ми се сада налазимо усред сезоне 2021/22, она траје до краја маја наредне године и зато су и наш клупски коефицијент (21,500 бодова) и наш пласман на УЕФА-листи (59. место) ТРЕНУТНИ када је у питању старт наредне сезоне 2022/23. Међутим, ми смо у овој сезони не само и даље активни учесници фудбалских збивања у Европи, већ се у групи котирамо јако добро, имамо више него реалне шансе и да „презимимо“ у Европи, па то „тренутно“ заправо можемо да посматрамо и као „добро је, али биће и боље од овог“.

Црно-беле до краја календарске 2021. године очекују још 4 меча у групи. У овим утакмицама (Гент кући, Гент на страни, Флора на страни и Анортозис кући) је у игри следећи број бодова када је у питању даље јачање нашег тренутног клупског коефицијента за наредну сезону (21,500 бодова):

• сваки реми подиже клупски коефицијент за 1,000 бод
• свака победа подиже клупски коефицијент за 2,000 бода
• пласман на 2. место у групи доноси 1,000 бонус бод
• пласман на 1. место у групи доноси 2,000 бонус бода

То значи да би Партизан теоретски (са све четири победе) могао до краја године свој клупски коефицијент да подигне на максималних 31,500 бодова, што би га сигурно „катапултирало“ и у „Топ 50“ на клупској ранг листи УЕФАна крају ове календарске године, иако на горе приказаном исечку из ранг листе видите да испред нас има још десетак екипа (у плавим пољима) које су такође још увек активне у Европи.

Наравно, били бисмо задовољни и да крај године дочекамо са нешто мањим коефицијентом од 31,500 бодова (дакле да не остваримо све саме победе), посебно ако би се и у том случају ипак освојило 1. место у групи. Подсећамо, само оно доноси директан пласман у 1/8 финала UECL која се игра тек у марту 2022. године, док пласман на 2. место у групи „тера“ у бараж, тј. у 1/16 финала против неке трећепласиране екипе из група Лиге Европе, у фебруару 2022. Нема никакве дилеме да ће предстојећа два дуела нас и Белгијанаца (најпре 21. октобра у Београду, а две седмице касније и у Генту) умногоме одредити чије су шансе за 1. место у групи веће, наше или њихове. Можда је зато најбоље Гент заиста и посматрати као ривала у двомечу некаквих европских квалификација у којима је главни циљ бити на крају успешнији у међусобном скору. Будемо ли ми ти успешнији (а подсећамо, гол у гостима се ни у групној фази у међусобном скору не вреднује додатно, баш као ни током квалификација) – у последња два кола (у Естонији и против Кипрана у Београду) ћемо се само и једино ми питати око освајања групе „Б“!

Да пређемо и на национални ниво када су у питању коефицијенти:

На горњој фотографији видите да је Партизан ове сезоне и даље најуспешнији српски представник у Европи, иако није имао прилике да игра ни квалификације за Лигу шампиона, ни оне за Лигу Европу, па самим тим није могао бити ни учесник било које од те две групне фазе. Наш укупан европски биланс ове сезоне, када збројимо квалификације и групну фазу UECL, износи тренутно 5-2-1 (пет победа, два ремија, један пораз) и он је заиста за понос свих који се или такмиче у корист грба црно-белих, или им је црно-бела боја „само“ на срцу. А када су у питању ови први (играчи и стручни штаб), они се стварно добро такмиче, врхунски то раде и само да пожелимо да то тако чине и убудуће.

На овој фотографији видите како тренутно стоје ствари око оне фамозне борбе за 15. место (или још боље од њега) на листи, које би нам у сезони 2023/24 донело чак 5 представника у Европи (шампион и вицешампион као учесници у квалификацијама за ЛШ, победник купа или трећи најбољи у лиги као учесник у квалификацијама за ЛЕ и још два тима као учесници квалификација за ЛК). Узград буди речено, име нашег вечитог ривала је на графици погрешно написано (треба мало „з“), али немамо воље да исправљамо туђу неписменост…Суштина графике је ипак на неком другом месту, на оном које говори да се Србија тренутно јако добро котира не само када је у питању циљ звани 15. место, већ вала и када су у питању неки виши циљеви! Не треба се одрицати борбе рецимо ни за 12. или макар 13. место! Зашто? Па зато што 12. место сигурно (а 13. место можда) доноси шампиону Србије из сезоне 2022/23 старт у квалификацијама за ЛШ тек од плеј офа (дакле у старту он има осигурану минимум групну фазу ЛЕ!), а победнику купа или трећем најбољем тиму из лиге старт у квалификацијама за ЛЕ такође тек од плеј офа (чиме он има осигурану минимум групну фазу ЛК!). Биће истина јако тешко остати на 12. месту где се тренутно налазимо, пре свега због Белгијанаца који такође добро гурају, али и имају чак четири своја тима још у Европи (!), но добро…Ето, белгијски Гент нам је и по том питању ривал, борећи се против њега за 1. место у групи, ми се боримо најдиректније и за Србију (а против Белгије), што тој борби даје додатни значај. Не успемо ли да задржимо 12. место, тренутна ситуација је таква да итекако можемо да се надамо макар 13. месту, а горе смо напоменули да оно може да нам донесе практично исте привилегије у сезони 2023/24 као и 12. место…

На крају овог текста, напоменимо да је јуче, победом над Флором, зарађен и значајан новац – нових 500.000 € (са колико се вреднује победа у групи), чиме је такмичарски погон до сада у Европи у овој сезони обезбедио клубу тачно 5.219.000 €. У ову зараду не улази зарада од улазница, нити она која ће уследити из извора званог маркетиншки пул, а наравно ни сва она потенцијална додатна зарада која стоји пред тимом и клубом који од синоћ има јако добре шансе да буде учесник нокаут фазе UECL 2021/22, почев од марта или макар од фебруара наредне 2022. године.

Влада Ћујић

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ