Генерални директор ФК Партизан, г. Милош Вазура, разговарао је са присутним новинарима током „Медија дана“, организованог пред прву првенствену утакмицу црно-белих у Новом Саду.

Прелазни рок?

Прелазни рок је суштински на почетку, а ми смо довођење играча привели крају, ангажовањем тројице појачања. Сматрамо их баш добрим, нарочито после припремног периода, извештај трнера Александра Станојевића и људи из спортског сектора Ивице Илиева и Ивице Краља је позитиван. Почев од Синише Саничанина, који се добро уклопио. Што се тиче Рикарда, хтели смо странца који је већ био у Партизану. На доласку Гомеша радили смо од јануара, није било нимало лако, али смо успели. Сваком странцу је потребно неколико месеци за прилагођавање, међутим, Рикардо је живео у Београду, зна како функционише Партизан, према извештају који сам добио на припремама је деловао као да није ни одлазио. Данило Пантић изгледа доста добро. Моја жеља је била да буде играч Партизана, зна какве смо разговоре водили последње три године. Кад је наш другачије ће да игра, није исто кад је фудбалер на позајмици. Очекујем од њега доста.

Амбиције?

Биће тешко и дугачко првенство, али морамо да се боримо за титулу. Морамо и за куп да се боримо, као и за пласман у групну фазу Лиге конференција, јер прошле сезоне нисмо играли Европу. Битно је да играмо што дуже на међународној сцени и будемо конкурентни за наслов првака у Србији.

Какав је статус Бојана Матића и Петра Гигића, који нису у конкуренцији за први тим, нити су били на припремама, али тренирају са екипом?

Они су играчи Партизана. Радимо на томе да неке проследимо на позајмицу, неке да пустимо можда да оду у друге клубове. Доста играча је већ отишло. Морамо да смањујемо буџет, не можемо финансијски да издржимо вишак играча који нису ни на мапи, нису ни за клупу, камоли првих 11. Морамо да смањујемо кадар, доста смо урадили на том плану. Наставићемо тренд да играче који се нису пронашли или нису прилагодили Партизану да им помогну да нађу други клуб или евентуално дају више него овде.

Шта се дешава са играчима из првог тима за које се помињало да имају понуде, попут Шћекића, Здјелара, Марковића?

Има разних понуда, али ништа није тако озбиљно. Све су то приче. Досад је једино конкретно било за Макија Бањака и Камерунац је отишао. Делује да прелазни рок и у свету креће касније. Очекујемо да ћемо за неке играче добити понуде. Засад је све на нивоу разговора, а као неко ко се бави овим послом то не сматрам озбиљним.

Осим штопера Матеје Ђорђевића који је потписао професионални уговор, шта се дешава са осталим младим играчима који су прошли припреме у Словенији?

Остају сви у првом тиму. И Марко Миловановић и Самед Баждар, баш као и Лука Суботић. То ме радује, будућност су Партизана, уз Немању Јовића. Драго ми је да, после Страхиње Павловића и Филипа Стевановића, „неки“ Јовић води ову екипу, што је доказ да Омладинска школа Партизана ради квалитетно, чим непрестано избацује таленте за први тим. Није да их гурамо или да играју само зато што су млади, већ што вреде. Јовић је играо сјајно током припрема, Миловановић био први стрелац током боравка у Словенији, Баждар већ сад занимљив великим клубовима…

Самед Баждар и интересовање Јувентуса?

То су све разговори. Многи клубови су питали за Самеда, али далеко је то од било чега. Дечко прво мора да игра у Партизану, а кад се докаже овде лако ће доћи до великих клубова.

Сума је на продају. По којој цени?

Не радим тако да стављамо оквире. Чекамо, преговарамо… Зависно и од његових жеља. Дуго је Сума у Партизану, све ћемо радити да и он и ми будемо задовољни. Ту је, са првом екипом, играће док не буде неке понуде. Ако не – остаће. Није ништа лоше. Нико не каже да мора да иде. Нажалост, није отишао на припреме, јер су му украли пасош, чекао је потом визу за улазак у Словенију, што је био велики хендикеп и за њега и за тим. Због глупе ствари није прошао припреме. То је стварно недопустиво, али се десило…

Шта каже тренер Станојевић: да ли га и где види у тиму?

То ћете причати са Ивицом Илиевим и Ивицом Краљем. Отприлике знам, али не желим да задирем на њихов терен. Тренер има свој став и ми га апсолутно поштујемо.

Жан Кристоф Бајбек се од краја прошле сезоне није ни појавио у Београду?

Са њим преговарамо о раскиду уговора. Нажалост.

Случај Асано?

Поднели смо тужбу, адвокати су ми рекли да се одговор друге стране очекује почетком августа. Случај прво иде пред надлежне органе ФИФА, тек после се сели на Трибунал за арбитражу у спорту, као последњу истанцу. Није се Јапанац у међувремену јавио, међутим, правници су ми предочили да је наша тужба озбиљна и да добро стојимо по том питању.

Финансијска ситуација?

Сигурно није сјајна, али су плате редовне. Не верујем да било који клуб на свету може да се похвали добром финансијском ситуацијом, а Партизан је зимус закључио трансфер Филипа Стевановића у Манчестер Сити, можемо да набројимо колико је сличних послова било. Очекујемо да будемо стабилни, знамо да ћемо остварити неке трансфере, а надамо се да ћемо играти у Европи.

Неки играчи имају веће плате него што би, примера ради, добили у Шпанији?

Тако је. Разговарамо о смањењу неких уговора. Полако. Не можемо о томе да причамо са свима, ако неко нема велику плату или неки играчи оправдавају то колико су плаћени. Идемо у том смеру. Све зависи од трансфер политике. Сигурно ћемо довести још једног играча. Тражимо, нећемо да журимо нити, смемо да погрешимо. А одласци зависе од понуда. Једно су жеље, друго могућности. Ако неко прати наш рад видеће да су наши одласци углавном били позитивни у последњих пет година, увек смо у плусу, надамо се да ће тако бити и сад, упркос тешкој ситуацији и чињеници да сад углавном послови своде на позајмице на неким откупима. Очекујемо велики трансфер Умара Садика где Партизан има огромне проценте. Партизан не мора никог да прода да би добио неки прилив. Имамо и Блекија Миленковића, Влаховића, можда оде Митровић… Не морају да промене федерацију, јер је сад на снази другачије правило, може да оде у исту земљу, а Партизан ће добити три процента од трансфера сваког фудбалера. Ако причамо о Влаховићу, може да буде посао вредан 60.000.000 евра што би значило да нама следује 1.800.000.

Можете ли да појасните ситуацију око Садика?

Алмерија је имала обавезу да у случају пласмана у Примеру мора да откупи 30 процената које смо задржали за 3.000.000 евра. Сад је то необавезујуће, могу кадгод хоће да купе 30 процената за 3.000.000, а оних десет одсто остаје кад се одбије оно што су нам већ Шпанци дали. У контакту смо, Садик већ има неколико понуда, а Партизан ће сигурно, у најгорем случају, добити још 4.000.000 евра.

Шта се дешава са капитеном Владимиром Стојковићем? Има ли понуду из Саудијске Арабије и хоће ли продужити уговор који му истиче на зиму?

Стојке ја наш капитен, део наше фамилије, изградили смо сјајан однос. Са њим ћемо се лако договорити. Видим да у медијима пише да има понуду, да иде, али ми о томе не размишљамо. У суботу ће бити међу стативама. Верујте ми, око Владимира неће постојати ниједан проблем.

(Редакције)

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ