Partizan uskoro startuje u premijernom izdanju novog evropskog klupskog takmičenja kojeg u prevodu na srpski jezik zovemo Liga konferencija. Ovo je priča o samom takmičenju i o startnoj poziciji crno-belih u njemu.

U prethodnih šest meseci je na klupskom jutjub kanalu FK Partizan emitovano nekoliko video priloga (epizoda) posvećenih novoj evropskoj klupskoj sezoni 2021/22. Kako je već početkom 2021. postajalo sve očiglednije da crno-beli neće stići do šampionske titule i do kvalifikacija za Ligu šampiona, te epizode su uglavnom bile skoncentrisane na novi sistem evropskih klupskih takmičenja koji je iznedrio „UEFA Europa Conference League“ (Ligu konferencija). Pruženi su detalji vezani za ovo novo takmičenje – kako sistem kvalifikacija za njega, tako i režim nakon započinjanja grupne faze, a načeti su i prvi detalji do kojih se došlo kada je u pitanju sistem finansijskih nagrada predviđenih za buduće učesnike Lige konferencija.

U međuvremenu se potpuno iskristalisao položaj Partizana u kvalifikacijama za Ligu konferencija 2021/22, javnost je doznala i neke ekzaktne cifre u vezi sa predviđenim finansijskim nagradama, a mi smo rešili da ovaj put ne snimamo ne emitujemo nikakve video priloge, već da u ovoj tekstualnoj formi i na klupskom sajtu prezentujemo navijačima Partizana nadamo se interesantne detalje u vezi sa novim evropskim iskorakom crno-belih.

Pre toga moramo ipak da razbijemo sve iluzije i zablude – Liga konferencija NIJE nikakvo „trećerazredno evropsko takmičenje“ kako su mnogi, da li iz neinformisanosti ili iz nekog drugog razloga, pokušavali da prikažu. Umesto dosadašnje Lige Evrope čiju je grupnu fazu igralo čak 48 klubova, ubuduće ćemo imati Ligu Evrope i Ligu konferencija sa po 32 kluba, pri čemu je zaista upitno koje će od ova dva takmičenja biti kvalitetnijei neizvesnije. Uostalom, solidni ili još bolji poznavaoci engleskog jezika mogu da se na osnovu sledećeg teksta sa službene UEFA-ine internet stranice uvere koliko se na Ligu Evrope i na Ligu konferencija i u samoj evropskoj kući fudbala gleda kao na dve „šine“ jednog ako ne istog, onda vrlo sličnog fudbalskog koloseka:

https://www.uefa.com/insideuefa/about-uefa/news/0269-125a0aba2e7d-70c90c0830b7-1000–uefa-europa-conference-league-trophy-unveiled

Stariji ljubitelji fudbala sigurno dobro pamte nekadašnja 3 evropska klupska takmičenja – Kup evropskih šampiona (zaključno sa sezonom 1991/92, nakon čega je takmičenje preimenovano u Ligu šampiona), Kup evropskih pobednika kupova (zaključno sa sezonom 1998/99, nakon čega je takmičenje ukinuto) i Kup UEFA (zaključno s sezonom 2008/09, nakon čega je takmičenje preimenovano u Ligu Evrope).

Sadašnjim ponovnim osnivanjem (nominalno) trećeg evropskog klupskog takmičenja, ovaj put Lige konferencija, postavlja se pitanje mogu li buduća Liga Evrope i Liga konferencija da se uporede sa nekadašnjim Kupom evropskih pobednika kupova i Kupom UEFA. Po nama, itekako mogu, pri čemu je pre buduća Liga Evrope ono što je nekada bio Kup evropskih pobednika kupova, a Liga konferencija ono što je nakada predstavljao Kup UEFA, nego li obrnuto!

Naime, u budućoj Ligi Evrope će, makar po pristupnoj listi, u grupnoj fazi startovati 7 nacionalnih pobednika kupova (iz najjačih evropskih zemalja), a još 9 pobednika nacionalnih kupova će započeti takmičenje u „kratkim“ kvalifikacijama, u kojima postoje samo dva kvalifikaciona kola (3. kolo i plej of). Istine radi, biće tu i timova po plasmanu iz najjačih liga (ali samo direktno u grupama, ne i u kvalifikacijama!), kao i izvestan broj nacionalnih šampiona koji će prethodno ispasti u nekoj od faza kvalifikacija za Ligu šampiona (pa će izboriti plasman u grupnu fazu Lige Evrope), no ipak ostaje ta primesa da će, makar po pristupnoj listi, u grupama buduće Lige Evrope dominirati osvajači nacionalnih kupova.

Kada je u pitanju Liga konferencija, tu istina imamo nominalno još veći broj učesnika koji nastupaju kao pobednici nacionalnih kupova, ali je tu reč samo o takvima iz niže rangiranih evropskih zemalja (od 16. mesta na UEFA-rang listi pa naniže)i o početnim kvalifikacionim kolima (start od 1. ili od 2. kola kvalifikacija). U kasnijim kvalifikacionim kolima (3. kolo i plej of) startuju sve same ekipe po plasmanu iz liga, pri čemu u ovim kvalifikacijama imamo i predstavnike najjačih evropskih zemalja (Španija, Engleska, Nemačka, Italija, Francuska, Portugal i Rusija) – uprave takve kakve nemamo u kvalifikacijama za Ligu Evrope! Liga konferencija je svakako i sveukupno i masovnije takmičenje nego Liga Evrope (masovnije su kvalifikacije za Ligu konferencija, sa puno više klubova), pa i po tom aspektu pre ona podseća na nekadašnji Kup UEFA nego što to čini buduća Liga Evrope. U svakom slučaju je u Ligi konferencija procenat prisustva klubova osvajača nacionalnih kupova u odnosu na sve učesnike znatno manji nego u budućoj Ligi Evrope, pa i to govori u prilog teze da pre Liga konferencija liči na nekadašnji Kup UEFA nego što to čini buduća Liga Evrope.

Svi stariji ljubitelji fudbala znaju, sećaju se kako je taj nekadašnji Kup UEFA bio jedno jako evropsko takmičenje. Igrali su ga svi vicešampioni, trećeplasirani, a iz najjačih evropskih liga i četvrtoplasirane ekipe na nacionalnim ligaškim tabelama. Kup UEFA je po pravilu bio jače, kvalitetnije takmičenje od Kupa evropskih pobednika kupova, iako su Superkup igrali pobednik Kupa šampiona i osvajač Kup kupova. Nećemo ići u krajnost i reći da će i Liga konferencija biti toliko, ili uopšte jača od buduće Lige Evrope, ali ćemo sa velikom dozom sigurnosti ustvrditi da će Liga konferencija, ako uopšte bude bila slabija od buduće Lige Evrope, onda biti minimalno slabija od nje, nikako ne drastično!

Nakon ovog izleta u fudbalsku istoriju i povlačenja paralela između prošlosti i bliske budućnosti evropskog klupskog fudbala, sada naša puna koncentracija ide ka Ligi konferencija 2021/22, jer će tu naš Partizan uskoro da se takmiči:

Crno-beli će kroz cele kvalifikacije za Ligu konferencija 2021/22, dokle god se budu takmičili (a mi se nadamo sve dok ne izbore učešće u grupnoj fazi), imati poziciju nosioca u žrebovima – kako u žrebu za 2, tako i u žrebu za 3. kolu, a onda i u žrebu za plej of. Evo kako izgleda lista projektovanih učesnika u svim kolima, koja uvek prejudicira prolazak favorita (nosilaca) u svim kolima:

KOMENTAR NA PROJEKTOVANO 2. KOLO KVALIFIKACIJA: Na priloženoj grafici se ne vide svih 45 potencijalnih protivnika, ali ćemo izdvojiti njih nekoliko koji se čine težim protivnicima od preostalih. To su Servet (Švajcarska), Aris (Grčka), Dinamo Brest (Belorusija), a verovatno se niko ne bi baš obradovao ni nekom od 3 predstavnika Poljske (Rakov, Pogon Šćećin i Slask Vroclav), ili recimo norveškoj Valerengi u ovoj početnoj fazi kvalifikacija. Ipak, s obzirom da i ovaj put treba očekivati čuvene podgrupe pre samog žreba, a videćemo kako će one ovaj put izgledati (setimo se da je do prošle godine te podgrupe uvek činilo 10 ili 12 timova, po pola nosioci i nepovlašćeni, a da su prošle godine te podgrupe, zbog restrikcija u putovanju u vezi sa pandemijom, bile i dodatno skraćene, čak i na samo 6 klubova u jednoj podgrupi) – verujemo da u Partizanovoj podgrupi može biti najviše jedan “nezgodniji” potencijalni rival od njih nekoliko, tako da se nadamo prolasku Partizana u 3. kolo kvalifikacija bez nekih velikih problema.

KOMENTAR NA PROJEKTOVANO 3. KOLO KVALIFIKACIJA: Na priloženoj grafici vidite dole sve potencijalne rivale, osim 4 poslednja (među kojima su srpski predstavnici Vojvodina i Čukarički koje svakako ne možemo dobiti za rivale, a na dnu liste su češki klub Slovačko i Klaksvik sa Farskih Ostrva). Ovde su klubovi za izbegavanje pre svih ruski predstavnici Soči i Rubin, kao i turski klubovi Trabzonspor i Sivaspor.

Što se tiče klubova iz nekadašnje Jugoslavije (Hajduk, Osijek, Sarajevo, Olimpija, i Domžale), videćemo kako će tu UEFA da se postavi ovaj put, da li će dozvoliti da takvi klubovi dođu u istu podgrupu sa nama i ako dozvoli – kome od njih će to dozvoliti, a kome neće. Situacija je po tom pitanju prilično nejasna svih ovih godina. Kao što znate, Partizan je dosta puta igrao u Evropi protiv klubova sa prostora nekadašnje Jugoslavije (Dinamo, Rijeka, Maribor, Zrinjski, Škendija, Budućnost i Rudar Pljevlja), ali je nakon ispada u Mostaru 2007. godine zvanično napravljena restriktivna lista koja je onemogućavala “ukrštanje” klubova iz Srbije sa onima iz BiH (što je interesantno, nije se pravila razlika iz kog BiH-entiteta je neka ekipa). Na tu restriktivnu listu je koju godinu kasnije naravno dodato i naše eventualno “ukrštanje” sa ekipama iz južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija. To je ono što je zvanično stajalo i sve vreme stoji na “papiru”. Međutim, interesantno je da nakon 2007. godine, iako nigde ne stoji na „papiru“, nijedan jedini put nisu u istu podgrupu stavljani zajedno klubovi iz Srbije i Hrvatske. Ne pričamo o plej ofu za Ligu šampiona, tada nema nikakvih podgrupa i tu su već i Partizan (2015.), a i Crvena zvezda (u dva navrata) imali Dinamo Zagreb kao jednog od 4-5 potencijalnih rivala. U isto vreme, prošlog leta smo bili svedoci da su Crvena zvezda i Sarajevo postavljeni u istu podgrupu (žreb za 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona) i sad više niko ne zna da li je to učinjeno zbog onih pandemijski uslovljenih putnih restrikcija, ili to znači da je UEFA generalno odustala od restrikcija kojima ne dozvoljava ukrštanje klubova iz Srbije i BiH, kao što je to godinama zvanično formulisano. Ono što se sigurno zna je da nema ni teoretskih šansi da ovog leta klubovi iz Beograda i Novog Sada igraju protiv nekog kluba sa Kosova i Metohije, a sve ostalo niti možemo da eliminišemo, niti na to možemo da računamo kao na realnu mogućnost. Videćemo, znate već i sami koliko je to formiranje podgrupa iz godine u godinu obavijeno velom tajni, s obzirom da su detalji na tu temu jednostavno nepoznati široj javnosti.

KOMENTAR NA PROJEKTOVANI PLEJ OF KVALIFIKACIJA: Zahvaljujući osvajanju Lige Evrope 2020/21 od strane Viljareala, ovaj španski klub je “otišao”iz Lige konferencija 2021/22 (igraće Ligu šampiona naredne sezone) i na taj način se Partizan popeo za jedno mesto na listi, taman dovoljno da uđe među nosioce i u ovom projektovanom žrebu. Kada započnu kvalifikacije, Partizan na ovoj listi može i dodatno da napreduje, što bi značilo da bi još neki klubovi ispod njega mogli takođe da “pređu crtu” i da završe među nosiocima u žrebu. Elem, gledaćemo šta će se dešavati u 2. kolu kvalifikacija (jedino ono je bitno u ovom smislu), odnosno kako će proći onih 10 ekipa pozicioniranih iznad Partizana (od Bazela do AEK-a). Ukoliko jedan od njih 10 doživi neprijatno iznenađenje u tom 2. kolu i senzacionalno ispadne – eto izraelskog Hapel Ber Ševa među nosiocima u plej ofu (naravno ukoliko oni sam dođu dotle). Zadesi li takva sudbina dva od 10 nabrojanih klubova – eto uz Izraelce i beloruskog BATE-a među nosiocima itd…Nije baš realno sve ovo, ali opet nije ni nemoguće. Što se tiče projektovanih potencijalnih rivala u plej ofu, po trenutnom stanju stvari (videćemo šta će se dešavati kad krenu kvalifikacije) ima tu i malo “nezgodnijih” rivala (svakako turski Galatasaraj, dok recimo nemački Union Berlin nema neko ime u Evropi, ali 7. tim Bundeslige koji iza sebe ostavi jednu Borusiju Menhengladbah sigurno zaslužuje veliki respekt…a vrlo neprijatan može biti i danski Midjilend), ali generalno su sve to rivali sa kojima u plej ofu jedan dobro “skockani” Partizan može da se nosi. Mnogo bi nam teže bilo da nismo ušli među projektovane nosioce, što vidite i samo letimičnim pogledom na imena klubova koji su, kao i mi, nosioci u plej ofu.

KOMENTAR NA PROJEKTOVANU GRUPNU FAZU: Partizan je u projekciji trenutno najbolje plasirani klub u 3. šeširu. To znači da ako crno-beli dočekaju kraj avgusta u Evropi, ukoliko obraduju svoje navijače i zaista se plasiraju u grupnu fazu premijerne Lige konferencija, oni će se SIGURNO naći minimum u 2. šeširu, jer je nemoguće da bukvalno niko od ekipa sa jačim koeficijentom od Partizana ne ispadne tokom kvalifikacija (nijedan jedini klub nema obezbeđen direktan plasman u grupnu fazu LK, svako stiže iz „nekih“ kvalifikacija!). To se posebno odnosi na 3. kolo i na plej of, kada će sigurno “seča” da zahvati makar neki klub jačeg renomea u ovakvoj konkurenciji, a mi se samo nadajmo da Partizan neće biti među njima. Biti u 2. šeširu znači da bismo u grupi imali samo jedan klub sa jačim koeficijentom od našeg, što u ranijim grupnim fazama Lige Evrope u kojima smo učestvovali nikada nije bio slučaj. U redu, nisu koeficijenti sve, nisu samo oni ti koji govore o snazi jednog kluba, ali je svakako bolje biti u 2. nego u 3. šeširu pred žreb grupne faze.

Koliko je Liga konferencija zahtevno i izazovno takmičenje, nimalo za potcenjivanje, a posebno ne u poređenju sa budućom Ligom Evrope, neka vam kaže i sledeći podatak:

**U budućoj Ligi Evrope će se igrati samo dva kola kvalifikacija (3. kolo i plej of). Klubovi sa najjačim koeficijentom u projektovanom 3. kolu kvalifikacija su Galatasaraj i bečki Rapid sa koeficijentom od 17,000 bodova, dok je u projektovanom plej ofu to AZ Alkmar sa koeficijentom od 21,000 bodova.
**U Ligi konferencija će se igrati četiri kola kvalifikacija. Već u 2. kolu kvalifikacija nastupa čak 10 klubova sa jačim koeficijentom od Partizanovih 18,000 bodova, u 3. kolu je takvih već 13 klubova, a u plej ofu čak 12 od 17 nosilaca nema manji koeficijent od AZ Alkmara!

Sve se ovo na neki način prenosi i na grupne faze, jer su 1. i 2. šešir u oba takmičenja vrlo, vrlo slični po kvalitetu, 3. šešir u Ligi konferencija samo malo zaostaje po kvalitetu u odnosu na 3. šešir buduće Lige Evrope, a samo za 4. šešir Lige konferencija možemo decidirano da kažemo da značajno zaostaje po kvalitetu za 4. šeširom buduće Lige Evrope.

Termini bitni za Partizan:

• utorak 15.06. – žreb za 1. kolo kvalifikacija
• sreda 16.06. – žreb za 2. kolo kvalifikacija
• četvrtak 08.07. i 15.07. – mečevi 1. kola kvalifikacija
(moguće je da Partizan u 2. kolu ima za rivala pobednika nekog para 1. kola)
• ponedeljak 19.07. – žreb za 3. kolo kvalifikacija
• četvrtak 22.07. i 29.07. – mečevi 2. kola kvalifikacija
• ponedeljak 02.08. – žreb za plej of kvalifikacija
• četvrtak 05.08. i 12.08. – mečevi 3. kola kvalifikacija
• četvrtak 19.08. i 26.08. – mečevi plej ofa kvalifikacija
• petak 27.08. – žreb za grupnu fazu
• četvrtak 16.09. – start grupne faze

Ako pažljivije pogledate termine održavanja žrebova i igranja utakmica u kvalifikacijama, primetićete to čuveno “žrebanje unapred” (recimo 3. kolo se žreba pre nego što počne da se igra 2. kolo, a žreb za plej of imamo pre nego što počne da se igra 3. kolo). Mnogi se pitaju zašto se žrebovi tako obavljaju, pa da pojasnimo onima koji to nisu znali, ili nisu makar naslutili: Zgusnuti termini su ti koji diktiraju takvu dinamiku žrebanja. Vidite da se utakmice igraju svakih 7 dana i ukoliko bi se sa žrebom za jednu rundu čekalo sve do završetka prethodne runde kvalifikacija, ne bi se imalo vremena za organizaciju mnogih stvari kao što su rezervacije avio karata i hotela za sva službena lica (klubovi, sudije, kontrolori suđenja, delegati, administrativci UEFA itd.), u mnogim slučajevima i obezbeđivanje viza za ulazak pojedinaca ili čak celih kolektiva u neku zemlju (ograničavajuće vreme čak i uz sve prioritete koje je organizacija kao UEFA u stanju da obezbedi u raznim ambasadama u Evropi) itd, itd…Ovako klubovi i svi ostali dobijaju vreme za organizaciju takvih stvari, s tim što sada moraju najčešće da se rade “duple rezervacije”, jer morate računati na dve različite solucije, u zavisnosti od toga ko će proći dalje, gde idete u sledećem kolu ukoliko prođete aktuelno kolo.

PARTIZANOVA BORBA ZA JAČANJE KLUPSKOG KOEFICIJENTA:

Partizan je godinama, praktično punih 15 godina (2005-2020) neprekidno bio najbolje rangirani srpski klub na klupskoj rang listi UEFA. Prošle sezone 2020/21 to prvi put nije bio slučaj, i to samo zbog onih nesrećnih 2:2 u Hagu protiv AZ Alkmara. Da je Partizan tu utakmicu dobio krajem 2019. godine, a potom i prezimio u Evropi, ma šta potom uradio tokom proleća 2020. u Evropi – bili bi crno-beli i u sezoni 2020/21 najbolje rangirani klub iz ove zemlje na rang listi UEFA. Ovako je tu ulogu prošle sezone preuzeo večiti rival, koji će tu ulogu imati i u nastupajućoj sezoni 2021/22.

Partizan u narednu sezonu 2021/22 ulazi sa koeficijentom od 18,000 bodova, kao 90. klub na rang listi UEFA. Sa pomenutim koeficijentom će nastupati u svim žrebovima koji ga od leta, nadamo se sve do žreba grupne faze Lige konferencija, očekuju. Najkasnije nakon žreba grupne faze ovaj naš koeficijent završava svoju “misiju”.

Međutim, početkom naredne sezone kreće borba za što bolji klupski koeficijent za onu drugu narednu sezonu 2022/23. Partizanova startna pozicija pred leto je takva da je on trenutno na 63. poziciji na klupskoj rang listi UEFA, sa klupskim koeficijentom od 17,500 bodova (mada zapravo već ima obezbeđenih 19,000 bodova, videćete kasnije i zašto).

Razlog za ovu dosta bolju startnu poziciju za sezonu 2022/23 nego što je ona koja je “fiksirana” za nastupajuću sezonu 2021/22 je taj da je za sezonu 2022/23 iz petogodišnjeg obračuna Partizanu izbrisano samo 0,500 bodova osvojenih u sezoni 2016/17 (eliminacija od poljskog Zaglebja već u 2. kolu kvalifikacija za tadašnju Ligu Evrope). Dakle Partizan ima priliku da od leta vrlo brzo sebi obezbedi čak i značajno veći klupski koeficijent za sezonu 2022/23 nego onaj od 18,000 kojeg će nositi naredne sezone 2021/22 – tako što će u nastupajućoj sezoni osvojiti više, ili čak znatno više bodova za koeficijent od onih samo 0,500 bodova osvojenih u sezoni 2016/17. Evo kako će Partizan moći da osnaži svoj klupski koeficijent za sezonu 2022/23, počev od leta ove godine i kvalifikacija za Ligu konferencija:

• nastup i eliminacija u 2. kolu kvalifikacija: 1,500 bod
(to je već sad obezbeđeno, zato sad imamo već 19,000 bodova)
• nastup i eliminacija u 3. kolu kvalifikacija: 0,500 bod dodatno
(ukupno 2,000 boda)
• nastup i eliminacija u plej ofu kvalifikacija: 0,500 bod dodatno
(ukupno 2,500 boda)
• garantovani bonus za start u grupnoj fazi: 2,500 boda
(dalje dobijanje bodova za koeficijent sledi tek kad se u grupi dostignu tri remija ili jedna pobeda)
• remi u grupi: 1,000 bod (tek kad se ostvari gornji uslov)
• pobeda u grupi: 2,000 boda (tek kad se ostvari gornji uslov)
• bonus za 2. mesto u grupi: 1,000 bod
• bonus za 1. mesto u grupi: 2,000 boda

Postoje bodovanja naravno i nakon grupne faze, ali o tome nećemo sada, to je još mnogo daleko od nas, a nadamo se da ćemo krajem godine detaljno pisati i na tu temu.

Vlada Ćujić

Odabir pisma

Muzej FK Partizan 360°

SC Teleoptik 360°

NAJVEĆI USPESI I TROFEJI

ŠAMPION

27

PUTA

POBEDNIK KUPA

16

PUTA

VICEŠAMPION EVROPE

1966.

GODINE

SREDNJEEVROPSKI KUP

1978.

GODINE