Партизан ускоро стартује у премијерном издању новог европског клупског такмичења којег у преводу на српски језик зовемо Лига конференција. Ово је прича о самом такмичењу и о стартној позицији црно-белих у њему.

У претходних шест месеци је на клупском јутјуб каналу ФК Партизан емитовано неколико видео прилога (епизода) посвећених новој европској клупској сезони 2021/22. Како је већ почетком 2021. постајало све очигледније да црно-бели неће стићи до шампионске титуле и до квалификација за Лигу шампиона, те епизоде су углавном биле сконцентрисане на нови систем европских клупских такмичења који је изнедрио „UEFA Europa Conference League“ (Лигу конференција). Пружени су детаљи везани за ово ново такмичење – како систем квалификација за њега, тако и режим након започињања групне фазе, а начети су и први детаљи до којих се дошло када је у питању систем финансијских награда предвиђених за будуће учеснике Лиге конференција.

У међувремену се потпуно искристалисао положај Партизана у квалификацијама за Лигу конференција 2021/22, јавност је дознала и неке екзактне цифре у вези са предвиђеним финансијским наградама, а ми смо решили да овај пут не снимамо не емитујемо никакве видео прилоге, већ да у овој текстуалној форми и на клупском сајту презентујемо навијачима Партизана надамо се интересантне детаље у вези са новим европским искораком црно-белих.

Пре тога морамо ипак да разбијемо све илузије и заблуде – Лига конференција НИЈЕ никакво „трећеразредно европско такмичење“ како су многи, да ли из неинформисаности или из неког другог разлога, покушавали да прикажу. Уместо досадашње Лиге Европе чију је групну фазу играло чак 48 клубова, убудуће ћемо имати Лигу Европе и Лигу конференција са по 32 клуба, при чему је заиста упитно које ће од ова два такмичења бити квалитетнијеи неизвесније. Уосталом, солидни или још бољи познаваоци енглеског језика могу да се на основу следећег текста са службене УЕФА-ине интернет странице увере колико се на Лигу Европе и на Лигу конференција и у самој европској кући фудбала гледа као на две „шине“ једног ако не истог, онда врло сличног фудбалског колосека:

https://www.uefa.com/insideuefa/about-uefa/news/0269-125a0aba2e7d-70c90c0830b7-1000–uefa-europa-conference-league-trophy-unveiled

Старији љубитељи фудбала сигурно добро памте некадашња 3 европска клупска такмичења – Куп европских шампиона (закључно са сезоном 1991/92, након чега је такмичење преименовано у Лигу шампиона), Куп европских победника купова (закључно са сезоном 1998/99, након чега је такмичење укинуто) и Куп УЕФА (закључно с сезоном 2008/09, након чега је такмичење преименовано у Лигу Европе).

Садашњим поновним оснивањем (номинално) трећег европског клупског такмичења, овај пут Лиге конференција, поставља се питање могу ли будућа Лига Европе и Лига конференција да се упореде са некадашњим Купом европских победника купова и Купом УЕФА. По нама, итекако могу, при чему је пре будућа Лига Европе оно што је некада био Куп европских победника купова, а Лига конференција оно што је накада представљао Куп УЕФА, него ли обрнуто!

Наиме, у будућој Лиги Европе ће, макар по приступној листи, у групној фази стартовати 7 националних победника купова (из најјачих европских земаља), а још 9 победника националних купова ће започети такмичење у „кратким“ квалификацијама, у којима постоје само два квалификациона кола (3. коло и плеј оф). Истине ради, биће ту и тимова по пласману из најјачих лига (али само директно у групама, не и у квалификацијама!), као и известан број националних шампиона који ће претходно испасти у некој од фаза квалификација за Лигу шампиона (па ће изборити пласман у групну фазу Лиге Европе), но ипак остаје та примеса да ће, макар по приступној листи, у групама будуће Лиге Европе доминирати освајачи националних купова.

Када је у питању Лига конференција, ту истина имамо номинално још већи број учесника који наступају као победници националних купова, али је ту реч само о таквима из ниже рангираних европских земаља (од 16. места на УЕФА-ранг листи па наниже)и о почетним квалификационим колима (старт од 1. или од 2. кола квалификација). У каснијим квалификационим колима (3. коло и плеј оф) стартују све саме екипе по пласману из лига, при чему у овим квалификацијама имамо и представнике најјачих европских земаља (Шпанија, Енглеска, Немачка, Италија, Француска, Португал и Русија) – управе такве какве немамо у квалификацијама за Лигу Европе! Лига конференција је свакако и свеукупно и масовније такмичење него Лига Европе (масовније су квалификације за Лигу конференција, са пуно више клубова), па и по том аспекту пре она подсећа на некадашњи Куп УЕФА него што то чини будућа Лига Европе. У сваком случају је у Лиги конференција проценат присуства клубова освајача националних купова у односу на све учеснике знатно мањи него у будућој Лиги Европе, па и то говори у прилог тезе да пре Лига конференција личи на некадашњи Куп УЕФА него што то чини будућа Лига Европе.

Сви старији љубитељи фудбала знају, сећају се како је тај некадашњи Куп УЕФА био једно јако европско такмичење. Играли су га сви вицешампиони, трећепласирани, а из најјачих европских лига и четвртопласиране екипе на националним лигашким табелама. Куп УЕФА је по правилу био јаче, квалитетније такмичење од Купа европских победника купова, иако су Суперкуп играли победник Купа шампиона и освајач Куп купова. Нећемо ићи у крајност и рећи да ће и Лига конференција бити толико, или уопште јача од будуће Лиге Европе, али ћемо са великом дозом сигурности устврдити да ће Лига конференција, ако уопште буде била слабија од будуће Лиге Европе, онда бити минимално слабија од ње, никако не драстично!

Након овог излета у фудбалску историју и повлачења паралела између прошлости и блиске будућности европског клупског фудбала, сада наша пуна концентрација иде ка Лиги конференција 2021/22, јер ће ту наш Партизан ускоро да се такмичи:

Црно-бели ће кроз целе квалификације за Лигу конференција 2021/22, докле год се буду такмичили (а ми се надамо све док не изборе учешће у групној фази), имати позицију носиоца у жребовима – како у жребу за 2, тако и у жребу за 3. колу, а онда и у жребу за плеј оф. Ево како изгледа листа пројектованих учесника у свим колима, која увек прејудицира пролазак фаворита (носилаца) у свим колима:

КОМЕНТАР НА ПРОЈЕКТОВАНО 2. КОЛО КВАЛИФИКАЦИЈА: На приложеној графици се не виде свих 45 потенцијалних противника, али ћемо издвојити њих неколико који се чине тежим противницима од преосталих. То су Сервет (Швајцарска), Арис (Грчка), Динамо Брест (Белорусија), а вероватно се нико не би баш обрадовао ни неком од 3 представника Пољске (Раков, Погон Шћећин и Сласк Вроцлав), или рецимо норвешкој Валеренги у овој почетној фази квалификација. Ипак, с обзиром да и овај пут треба очекивати чувене подгрупе пре самог жреба, а видећемо како ће оне овај пут изгледати (сетимо се да је до прошле године те подгрупе увек чинило 10 или 12 тимова, по пола носиоци и неповлашћени, а да су прошле године те подгрупе, због рестрикција у путовању у вези са пандемијом, биле и додатно скраћене, чак и на само 6 клубова у једној подгрупи) – верујемо да у Партизановој подгрупи може бити највише један “незгоднији” потенцијални ривал од њих неколико, тако да се надамо проласку Партизана у 3. коло квалификација без неких великих проблема.

КОМЕНТАР НА ПРОЈЕКТОВАНО 3. КОЛО КВАЛИФИКАЦИЈА: На приложеној графици видите доле све потенцијалне ривале, осим 4 последња (међу којима су српски представници Војводина и Чукарички које свакако не можемо добити за ривале, а на дну листе су чешки клуб Словачко и Клаксвик са Фарских Острва). Овде су клубови за избегавање пре свих руски представници Сочи и Рубин, као и турски клубови Трабзонспор и Сиваспор.

Што се тиче клубова из некадашње Југославије (Хајдук, Осијек, Сарајево, Олимпија, и Домжале), видећемо како ће ту УЕФА да се постави овај пут, да ли ће дозволити да такви клубови дођу у исту подгрупу са нама и ако дозволи – коме од њих ће то дозволити, а коме неће. Ситуација је по том питању прилично нејасна свих ових година. Као што знате, Партизан је доста пута играо у Европи против клубова са простора некадашње Југославије (Динамо, Ријека, Марибор, Зрињски, Шкендија, Будућност и Рудар Пљевља), али је након испада у Мостару 2007. године званично направљена рестриктивна листа која је онемогућавала “укрштање” клубова из Србије са онима из БиХ (што је интересантно, није се правила разлика из ког БиХ-ентитета је нека екипа). На ту рестриктивну листу је коју годину касније наравно додато и наше евентуално “укрштање” са екипама из јужне српске покрајине Косово и Метохија. То је оно што је званично стајало и све време стоји на “папиру”. Међутим, интересантно је да након 2007. године, иако нигде не стоји на „папиру“, ниједан једини пут нису у исту подгрупу стављани заједно клубови из Србије и Хрватске. Не причамо о плеј офу за Лигу шампиона, тада нема никаквих подгрупа и ту су већ и Партизан (2015.), а и Црвена звезда (у два наврата) имали Динамо Загреб као једног од 4-5 потенцијалних ривала. У исто време, прошлог лета смо били сведоци да су Црвена звезда и Сарајево постављени у исту подгрупу (жреб за 2. коло квалификација за Лигу шампиона) и сад више нико не зна да ли је то учињено због оних пандемијски условљених путних рестрикција, или то значи да је УЕФА генерално одустала од рестрикција којима не дозвољава укрштање клубова из Србије и БиХ, као што је то годинама званично формулисано. Оно што се сигурно зна је да нема ни теоретских шанси да овог лета клубови из Београда и Новог Сада играју против неког клуба са Косова и Метохије, а све остало нити можемо да елиминишемо, нити на то можемо да рачунамо као на реалну могућност. Видећемо, знате већ и сами колико је то формирање подгрупа из године у годину обавијено велом тајни, с обзиром да су детаљи на ту тему једноставно непознати широј јавности.

КОМЕНТАР НА ПРОЈЕКТОВАНИ ПЛЕЈ ОФ КВАЛИФИКАЦИЈА: Захваљујући освајању Лиге Европе 2020/21 од стране Виљареала, овај шпански клуб је “отишао”из Лиге конференција 2021/22 (играће Лигу шампиона наредне сезоне) и на тај начин се Партизан попео за једно место на листи, таман довољно да уђе међу носиоце и у овом пројектованом жребу. Када започну квалификације, Партизан на овој листи може и додатно да напредује, што би значило да би још неки клубови испод њега могли такође да “пређу црту” и да заврше међу носиоцима у жребу. Елем, гледаћемо шта ће се дешавати у 2. колу квалификација (једино оно је битно у овом смислу), односно како ће проћи оних 10 екипа позиционираних изнад Партизана (од Базела до АЕК-а). Уколико један од њих 10 доживи непријатно изненађење у том 2. колу и сензационално испадне – ето израелског Хапел Бер Шева међу носиоцима у плеј офу (наравно уколико они сам дођу дотле). Задеси ли таква судбина два од 10 набројаних клубова – ето уз Израелце и белоруског БАТЕ-а међу носиоцима итд…Није баш реално све ово, али опет није ни немогуће. Што се тиче пројектованих потенцијалних ривала у плеј офу, по тренутном стању ствари (видећемо шта ће се дешавати кад крену квалификације) има ту и мало “незгоднијих” ривала (свакако турски Галатасарај, док рецимо немачки Унион Берлин нема неко име у Европи, али 7. тим Бундеслиге који иза себе остави једну Борусију Менхенгладбах сигурно заслужује велики респект…а врло непријатан може бити и дански Мидјиленд), али генерално су све то ривали са којима у плеј офу један добро “скоцкани” Партизан може да се носи. Много би нам теже било да нисмо ушли међу пројектоване носиоце, што видите и само летимичним погледом на имена клубова који су, као и ми, носиоци у плеј офу.

КОМЕНТАР НА ПРОЈЕКТОВАНУ ГРУПНУ ФАЗУ: Партизан је у пројекцији тренутно најбоље пласирани клуб у 3. шеширу. То значи да ако црно-бели дочекају крај августа у Европи, уколико обрадују своје навијаче и заиста се пласирају у групну фазу премијерне Лиге конференција, они ће се СИГУРНО наћи минимум у 2. шеширу, јер је немогуће да буквално нико од екипа са јачим коефицијентом од Партизана не испадне током квалификација (ниједан једини клуб нема обезбеђен директан пласман у групну фазу ЛК, свако стиже из „неких“ квалификација!). То се посебно односи на 3. коло и на плеј оф, када ће сигурно “сеча” да захвати макар неки клуб јачег реномеа у оваквој конкуренцији, а ми се само надајмо да Партизан неће бити међу њима. Бити у 2. шеширу значи да бисмо у групи имали само један клуб са јачим коефицијентом од нашег, што у ранијим групним фазама Лиге Европе у којима смо учествовали никада није био случај. У реду, нису коефицијенти све, нису само они ти који говоре о снази једног клуба, али је свакако боље бити у 2. него у 3. шеширу пред жреб групне фазе.

Колико је Лига конференција захтевно и изазовно такмичење, нимало за потцењивање, а посебно не у поређењу са будућом Лигом Европе, нека вам каже и следећи податак:

**У будућој Лиги Европе ће се играти само два кола квалификација (3. коло и плеј оф). Клубови са најјачим коефицијентом у пројектованом 3. колу квалификација су Галатасарај и бечки Рапид са коефицијентом од 17,000 бодова, док је у пројектованом плеј офу то АЗ Алкмар са коефицијентом од 21,000 бодова.
**У Лиги конференција ће се играти четири кола квалификација. Већ у 2. колу квалификација наступа чак 10 клубова са јачим коефицијентом од Партизанових 18,000 бодова, у 3. колу је таквих већ 13 клубова, а у плеј офу чак 12 од 17 носилаца нема мањи коефицијент од АЗ Алкмара!

Све се ово на неки начин преноси и на групне фазе, јер су 1. и 2. шешир у оба такмичења врло, врло слични по квалитету, 3. шешир у Лиги конференција само мало заостаје по квалитету у односу на 3. шешир будуће Лиге Европе, а само за 4. шешир Лиге конференција можемо децидирано да кажемо да значајно заостаје по квалитету за 4. шеширом будуће Лиге Европе.

Термини битни за Партизан:

• уторак 15.06. – жреб за 1. коло квалификација
• среда 16.06. – жреб за 2. коло квалификација
• четвртак 08.07. и 15.07. – мечеви 1. кола квалификација
(могуће је да Партизан у 2. колу има за ривала победника неког пара 1. кола)
• понедељак 19.07. – жреб за 3. коло квалификација
• четвртак 22.07. и 29.07. – мечеви 2. кола квалификација
• понедељак 02.08. – жреб за плеј оф квалификација
• четвртак 05.08. и 12.08. – мечеви 3. кола квалификација
• четвртак 19.08. и 26.08. – мечеви плеј офа квалификација
• петак 27.08. – жреб за групну фазу
• четвртак 16.09. – старт групне фазе

Ако пажљивије погледате термине одржавања жребова и играња утакмица у квалификацијама, приметићете то чувено “жребање унапред” (рецимо 3. коло се жреба пре него што почне да се игра 2. коло, а жреб за плеј оф имамо пре него што почне да се игра 3. коло). Многи се питају зашто се жребови тако обављају, па да појаснимо онима који то нису знали, или нису макар наслутили: Згуснути термини су ти који диктирају такву динамику жребања. Видите да се утакмице играју сваких 7 дана и уколико би се са жребом за једну рунду чекало све до завршетка претходне рунде квалификација, не би се имало времена за организацију многих ствари као што су резервације авио карата и хотела за сва службена лица (клубови, судије, контролори суђења, делегати, административци УЕФА итд.), у многим случајевима и обезбеђивање виза за улазак појединаца или чак целих колектива у неку земљу (ограничавајуће време чак и уз све приоритете које је организација као УЕФА у стању да обезбеди у разним амбасадама у Европи) итд, итд…Овако клубови и сви остали добијају време за организацију таквих ствари, с тим што сада морају најчешће да се раде “дупле резервације”, јер морате рачунати на две различите солуције, у зависности од тога ко ће проћи даље, где идете у следећем колу уколико прођете актуелно коло.

ПАРТИЗАНОВА БОРБА ЗА ЈАЧАЊЕ КЛУПСКОГ КОЕФИЦИЈЕНТА:

Партизан је годинама, практично пуних 15 година (2005-2020) непрекидно био најбоље рангирани српски клуб на клупској ранг листи УЕФА. Прошле сезоне 2020/21 то први пут није био случај, и то само због оних несрећних 2:2 у Хагу против АЗ Алкмара. Да је Партизан ту утакмицу добио крајем 2019. године, а потом и презимио у Европи, ма шта потом урадио током пролећа 2020. у Европи – били би црно-бели и у сезони 2020/21 најбоље рангирани клуб из ове земље на ранг листи УЕФА. Овако је ту улогу прошле сезоне преузео вечити ривал, који ће ту улогу имати и у наступајућој сезони 2021/22.

Партизан у наредну сезону 2021/22 улази са коефицијентом од 18,000 бодова, као 90. клуб на ранг листи УЕФА. Са поменутим коефицијентом ће наступати у свим жребовима који га од лета, надамо се све до жреба групне фазе Лиге конференција, очекују. Најкасније након жреба групне фазе овај наш коефицијент завршава своју “мисију”.

Међутим, почетком наредне сезоне креће борба за што бољи клупски коефицијент за ону другу наредну сезону 2022/23. Партизанова стартна позиција пред лето је таква да је он тренутно на 63. позицији на клупској ранг листи УЕФА, са клупским коефицијентом од 17,500 бодова (мада заправо већ има обезбеђених 19,000 бодова, видећете касније и зашто).

Разлог за ову доста бољу стартну позицију за сезону 2022/23 него што је она која је “фиксирана” за наступајућу сезону 2021/22 је тај да је за сезону 2022/23 из петогодишњег обрачуна Партизану избрисано само 0,500 бодова освојених у сезони 2016/17 (елиминација од пољског Заглебја већ у 2. колу квалификација за тадашњу Лигу Европе). Дакле Партизан има прилику да од лета врло брзо себи обезбеди чак и значајно већи клупски коефицијент за сезону 2022/23 него онај од 18,000 којег ће носити наредне сезоне 2021/22 – тако што ће у наступајућој сезони освојити више, или чак знатно више бодова за коефицијент од оних само 0,500 бодова освојених у сезони 2016/17. Ево како ће Партизан моћи да оснажи свој клупски коефицијент за сезону 2022/23, почев од лета ове године и квалификација за Лигу конференција:

• наступ и елиминација у 2. колу квалификација: 1,500 бод
(то је већ сад обезбеђено, зато сад имамо већ 19,000 бодова)
• наступ и елиминација у 3. колу квалификација: 0,500 бод додатно
(укупно 2,000 бода)
• наступ и елиминација у плеј офу квалификација: 0,500 бод додатно
(укупно 2,500 бода)
• гарантовани бонус за старт у групној фази: 2,500 бода
(даље добијање бодова за коефицијент следи тек кад се у групи достигну три ремија или једна победа)
• реми у групи: 1,000 бод (тек кад се оствари горњи услов)
• победа у групи: 2,000 бода (тек кад се оствари горњи услов)
• бонус за 2. место у групи: 1,000 бод
• бонус за 1. место у групи: 2,000 бода

Постоје бодовања наравно и након групне фазе, али о томе нећемо сада, то је још много далеко од нас, а надамо се да ћемо крајем године детаљно писати и на ту тему.

Влада Ћујић

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ