Европски успеси за понос, време је за искорак у 2023.години!

Европски успеси за понос, време је за искорак!
Иако се за већину нас, фудбалских заљубљеника, година не завршава крајем децембра, већ траје од јула до маја, ипак треба подвући црту, присетити се успеха и извући неке закључке из претходне године. То је уједно и прилика и да се најави 2023. година и оно што нас у њој очекује.
Кренимо редом:
На европском плану, 2022. година је била за понос. Партизан је играо сјајно и имао једну од најуспешнијих календарских година у назад гледајући.
Гледајући целу календарску годину, Партизан је 17. фебруара 2022. године победио Спарту Праг и то у Прагу, што је само по себи већ представљало историјски успех.
Мало је познато да је Партизан у историји само једном победио на европском гостовању током пролећног дела такмичења и то 17 година раније, против екипе Дњепра. Сам успех је постао утолико већи јер је потврђен и у Хумској, недељу дана касније, још једном победом. Додатну радост је представљала и „Дечија трибина“ – млади играчи, као и малишани који су напунили стадион и радовали се са својим љубимцима после утакмице.
Гледајући играчки кадар, Рикардо је био фантастичан, постигао два гола, а онда потпуно незаслужено искључен. Фантастичан успех је остварен пласманом у осмину финала европског такмичења, на шта се чекало од 2005. године, дакле пуних 17 година, а пре тога – још од 1999. године.
Партизан није могао да „прескочи“ и Фејнорд. Црвени картон Рикарда у претходној утакмици је значио и суспензију, а подсећања ради, Натхо се одмах након постигнутог гола повредио. Треба наравно бити поштен и рећи да је Фејнорд био сјајан, касније је дошао и до финала – заслужено је победио и окончао једну сјајну европску кампању Партизана.
Партизан је и током јесени 2022. године наставио да ниже успехе. Прво је, уз много муке, обезбеђена европска јесен, другу годину за редом. Међутим, колико год да је Партизан имао среће у квалификацијама, толико је није има на жребу за групну фазу Лиге конференције.
Захваљујући добрим издањима претходних година, клупски коефицијент је „појачан“ и Партизан се, сасвим заслужено, нашао у првом шеширу, али је добио и вероватно и најтеже противнике из другог и трећег шешира -Ницу и Келн.
Ипак, Партизан је одиграо одлично, остварио трећу у историји победу на гостовањима тимовима из „Лига петице“: Њукастл (2003), Аугзбург (2017), и Келн (2022).
Партизан је и „одбранио” своју кућу, није поражен у Хумској ни у једној од три утакмице, док је једини пораз уписао на гостовању у Ници.
Заслужено, али – и да се не заборави – да би Партизан имао пенал за изједначење у 90. минуту да се у Лиги конференције користи ВАР технологија. Све у свему, Партизан је први пут у историји дошао до европског пролећа две године за редом.
Сумма суммарум – када говоримо о европским успесима Партизана у 2022. години:
•     друга победа на европском гостовању на пролеће у историји ФК Партизан и прва након 17 година,
•     осмина финала европског такмичења након 17 година,
•     трећа победа у историји клуба на гостовању против тимова из „Лига петице“ и прва након 7 година,
•     први пут у историји клуба обезбеђено европско пролеће две године заредом.
Успеси вредни сваке похвале, а оно што посебно радује је што ће Партизан, у години која је пред нама, имати прилику да се прво бори за историјски европски успех у пролећном делу Лиге конференције, а потом на лето каже збогом Лиги конференције, на неко време, и посвети се обавезама у Лиги шампиона или Лиги Европе.
У домаћем првенству нас очекује велика борба, али то не значи да ће се Партизанови фудбалери ни у једном тренутку предавати – играчи ће чекати своју шансу, играти поштено и борити се до последњег часа, јер – иако предност, узимајући у обзир све околности, делује недостижно – и играчи и навијачи желе да одиграју нови Танго смрти!

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ