У граду Ужицу на обалама реке Ђетиње рођен је Лазар Новаковић  29. априла. 2012.године. Одраста уз свог осам година старијег брата Луку који тренира фудбал.

     Уз њега и тату је заволео фудбал и ФК Партизан. Од своје седме године тренира  у школи фудбала “Парни ваљак” у Ужицу. Капитен је у својој екипи. Поред тога што вредно тренира у слободно време воли и да пише.

     Ученик је другог разреда Прве основне школе краља Петра II у Ужицу. Одличан је ђак. Његова учитељица Славица Ристовић је препознала његов таленат за писање. Она га са пуно љубави и пажње усмерава и саветује како то да ради. Написао је велики број прича. Са многима од њих је учествовао на разним конкурсима. До сада је освојио девет награда и увек је један од најмлађе награђених. Први пут је награђен за састав “Велики снови у малим ципелама” на конкурсу “Деца међу нарцисима” у мају 2020. године где је освојио треће место. Писао je о свом сну да једнога дана заигра у ФК Партизан. Није ни предпоставио да ће се награде и захвалнице за његове радове низати као бисери на нит. Након тога награде су наставиле да се ређају једна за другом. Како је коју награду освајао Лаки је добијао још већу инспирацију за писање. Схватио је да се сваки вредан рад и труд исплати.

     У новембру 2020. на Међународном конкурсу поводом 175 година од оснивања Народне библиотеке “Јован Поповић” из Кикинде у конкуренцији од 336 радова за састав “Будан сањам” Лазар је освојио другу награду. Једна од чланова комисије Дуња Бркин Трифуновић дирнута сновима маленог Лазара  да игра у ФК Партизан и да заједно са својим идолом Филипом Стевановић постиже одлучујући гол у 91 минуту и осваја КУП одлучила је да рад проследи нама. Она је у разговору са нама   пожелела да Лазару пошаљемо неку ситницу као поклон јер је наш верни навијач. То је наишло на одличну реакцију у клубу. Маја Крстајић испред ФК Партизан је контактирала родитеље и од тог тренутка све креће тако спонтано. Догађаји су се само низали. У децембру је Филип снимио видео поруку у којој честита Лакију на освојеној награди и даје подршку да настави вредно да ради, јер се снови само тако оставрују. Пресрећан због Филипове подршке Лаки му је одговорио и цела прича је  објављена на нашој ИГ страници – Црно беле бебе. Ипак ту није био крај. Одлучили смо да у периоду  Лакијевог рођендана му приредимо изненађење, да буде наш гост и упозна свог идола.

   Освануло је сунчано суботње јутро 15. мај 2021.  Дан који ће Лазар памтити цео живот. Заједно са својим родитељима  кренуо је пут Хумске 1 мислећи да иде у посету стадиону и у обилазак трофејне сале. Није слутио каква изненађења смо му спремили. Испред стадиона дочекала га је наша колегиница  Маја. Био је јако срећан. Али, када је чуо да га Филип Стевановић његов фудбалски идол чека на терену да се упозна са њим, његове очи су се напуниле сузама од среће. Било му је јако тешко да савлада емоције.  Сабрао се мало и кренуо  на главни терен ка остварењу свог сна.

     Пре упознавања је добио на поклон дрес ФК Партизан. Изабрао је  дрес са бројем  80 са својим презименом на њему јер ће он бити Филипов наследник. Сви смо остали затечени… Мали зна шта хоће. Упознавање са Филипом је било јако дирљиво. Загрљаји и речи подршке су били само делић онога што ће Лаки заувек памтити. Филип га је позвао да седне у крило и разговарао са њим као да се знају цео живот. Потписао му се на дрес и пожелео да га наследи и обећао да ће увек бити ту за њега. Те дечије емоције је немогуће преточити на лист папира. Тада му је Филип предложио да изведу акцију на терену о којој је Лаки будан сањао. Присутни фудбалери  Бојан Остојић, Милош Јојић, Јовић и други су их подржали у томе. Кренула је акција и сви су пошли ка голу, а Лакију су од узбуђења подрхтавала колена. Није веровао шта се дешава. Јава или сан. Филип му је додао лопту… Он је јако шутирао и постигао ГОООООЛ! Био је то одличан шут. Фудбалери су му аплаудирали, а његовој срећи није било краја. Један дечачки сан је остварен!

     Пресрећан је кренуо даље. На ред је дошла и трофејна сала, упознао се са богатом историјом вољеног клуба. Очарано је посматрао све те пехаре и слике и поред сваке пожелео да га фотографишемо у нади да ће и он једнога дана бити део исте. Лазар је имао  част да упозна нашег председника клуба Милорада Вучелића, директора Милоша Вазуру, почасног председника Ивана Ћурковића, Ивицу Краља, Сашу Алекса и многе друге. Био је пресрећан када су му рекли да је ово сада његов дом и да је увек добро дошао.

     Уследила је утакмица Партизан – Вождовац коју смо сви заједно одгледали и ватрено навијали за црно беле. Пре утакмице Лаки је прогнозирао да ће резултат бити 3:0 за Партизан. Тако је и било. Најпоноснији је био када је након Филипове асистенције постигнут гол. Била је то срећа коју није ни сањао да ће тог дана доживети. Када  је сазнао да имамо још једно изненађење за њега осмех на његовом запањеном лицу је био невероватан. Схватио да ће имати тренинг са нашим  Црно белим бебама. Добио је опрему и убрзо био спреман за тренинг. Истрчао је на чувену “Блатушу” и упознао је нове другаре и тренере. Заједно са њима потпуно посвећено је одрадио тренинг, а све време очи су му сијале од узбуђења.

     После седам сати проведених на стадиону ФК Партизан дошло је време за опраштање. Пун емоција које су га обузимале током читавог дана,  на растанку је рекао: ”Мајо, хвала за све! Партизан и Ви сте ми испунили сан. Због овога данас ја сам уверен да ћу успети и постати успешан фудбалер и светски познати писац. Чим стигнем у свој родни град наставићу вредно да тренирам, учим и пишем. Јер као што ми је Филип рекао само тако мој сан може постати ставрност.”

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ