На данашњи дан пре 70 година ФК Партизан је освојио свој први куп тадашње ФНРЈ и тиме је био и први клуб који је освојио дуплу круну, пошто је пре тога већ постао и први шампион тадашње државе (13. јула 1947).

Фудбалски куп Југославије (сада Србије) је најмасовније такмичење од свог оснивања далеке 1947. године. Његов покровитељ по оснивању био је председник ФНРЈ маршал Тито, чији изасланици су и додељивали велики сребрни пехар све до 1991. године, када га је последњи пут, пре распада старе државе, освојио Хајдук и трајно задржао у својим витринама. Тај пехар је био направљен од чистог сребра висине 47 см и тежине 16,8 кг, а израдио га је академски сликар Бранко Шотра (он је аутор и грба Партизана).

Драж куп такмичења је што се игра на испадање и што до скоро није било повлашћених тимова. Међутим, неко паметан се сетио да постоје тимови који по неком задатом критеријуму не могу да се састану пре полуфинала, чиме је убијена драж овог такмичења. Наиме, дешавало се првих година у куп такмичењима да се многи фаворити састану већ у првом колу, а то су годинама користили аутсајдери, па су многи од њих долазили до финала, а неки чак и освајали пехар (Вардар, Вартекс, Борац (БЛ), Севојно, Земун, Напредак, Обилић, Смедерево, Спартак, Железник, Будућност (Банатски двор), Борац, Јагодина, Јавор, Чукарички…).

Тим Партизана, првог победника купа маршала Тита

Прве године по оснивању купа (1947.) учествовало је преко 4000 фудбалера из 341 клуба. Као што је напред напоменуто, већ у првом купу је било пуно изненађења, па су тако Динамо и Хајдук испали већ у осмини финала, а Ц. звезда у четвртфиналу од Партизана.

Полуфинале и финале је играно 29. и 30. новембра на садашњем стадиону Партизана, тадашњем стадиону ЦДЈА (стари стадион БСК-а), како се звао пре него је 1949. добио име стадион ЈНА. У првом полуфиналу 29. новембра играли су Сарајево и тим ваздухопловства Наша крила из Земуна, а резултат је и после продужетака од два пута по 15 минута био 0:0, да би жребом Наша крила ушла у финале.

У другом полуфиналу истог дана Партизан је победио новосадску Слогу (Војводину) са 4:0 (Боба Михајловић 2, Језеркић и Симоновски).

Први гол Језеркића у финалном мечу

Финални меч је игран само дан касније, 30. новембра 1947. пред 10.000 гледалаца, а судио је Миленко Подубски из Загреба. Партизан је меч решио са 2:0 у само три минута и победио головима Језеркића у 20′ и Симоновског у 23′. Занимљиво је да су стрелци оба гола, Јован Језеркић и Кирил Симоновски били пашенози тј ожењени двема рођеним сестрама.

Други гол Симоновског на финалном мечу

До финала Партизан је победио Пролетер из Приштине са 2:0 (1/8 финала), Ц. Звезду 2:1 (1/4 финале) и новосадску Слогу 4:0 (1/2 финале).

Састави финалиста:

Партизан: Шоштарић, Брозовић, Чолић, Палфи, Јовановић, Атанацковић, Михајловић, Бобек, Језеркић, Радуновић и Симоновски. Тренер је био Иљеш Шпиц.

Наша крила: Попадић, Лазић, Филиповић, Грчић, Брњеварац, Локошек, Панић, Печенчић, Златковић, Дамјановић, Боровић. Тренер је био Негослав Радосављевић.

После меча капитену црно-белих Мирославу Меху Брозовићу велики сребрни пехар уручио је изасланик маршала Тита, генерал-мајор Радомир Бабић.

Имао сам у дугогодишњој каријери много радосних тренутака, освојио сам касније са тимом Сарајева и прву шампионску титулу, али тај дан, 30.11.1947. памтићу док сам жив. То је био догађај и свечаност за све нас, пред којим бледе све остале спортске успомене – присетио се својевремено тадашњи капитен Партизана Мехо Брозовић.

Какву сам част тада доживео као капитен Партизана! Играли смо с утрострученим жаром након што смо сазнали да је друг Тито одлучио да победнику овог такмичења поклони лични дар. Још ми у ушима одзвањају речи поздравног говора, који сам читао у име мојих другова и свих учесника финала. Кад сам изашао пред микрофон, имао сам већу трему него на терену, али је убрзо све то нестало у општем слављу

Играчи Партизана и Наших крила постројени после завршене утакмице слушају поздравну беседу пред доделу пехара

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ