Фудбалери Партизана у четвртак у девет часова по локалном времену (ТВ Аренаспорт) гостују екипи Анортозиса у првом колу групне фазе Лиге конференција. Утакмица у Никозији биће седма Партизанова са екипама са Кипра у европским куповима. У претходних шест црно-бели имају три победе и три пораза, док су на гостовању једном славили, и два пута губили.

Први пут је Партизан са неким кипарским клубом играо 11. септембра 1963. године. Генерацја која ће остварити највећи успех у историји клуба била је прејака за ривала, тадашњег шампиона ‘Рајског острва’, у Београду је било 3:0, уз два гола Владице Ковачевића и један Милана Галића. У Хумској су играли Милутин Шошкић, Фахрудин Јусуфи, Мустафа Хасанагић, Драгомир Слишковић, Љубомир Михајловић, Драгослав Јовановић, Јоаким Виславски, Владимир Ковачевић, Бора Милутиновић, Милан Галић и Радослав Бечејац, у реваншу су Шошкић, Хасанагић, Велимир Сомболац, Лазар Радовић, Михајловић, Јован Миладиновић, Мане Бајић, Ковачевић, Бора Милутиновић, Галић и Бечејац славили резултатом 3:1.
Повео је Анортозис, али су Галић, Бајић и Ковачевић донели преокрет и још једну победу црно-белих.
Партизан је у следећој рунди елиминисао првака Луксембурга, Женес Еш, а заустављен је у четвртфиналу, успешнији је био милански Интер.

Скоро пола века касније, у другом колу квалификација за Лигу шампиона ‘прегажен’ је велшки Рил, али је АПОЕЛ био непрелазна препрека.
У првој утакмици, по несносној врућини и уз велику влажност, тадашњи првак Кипра славио је резултатом 2:0. За Партизан су играли Младен Божовић, Синиша Стевановић (од 84. Срђа Кнежевић), Ненад Ђорђевић, Горан Гавранчић, Иван Обрадовић, Радосав Петровић, Немања Томић (од 61. Љубомир Фејса), Алмами Мореира, Брана Илић (од 73. Милош Богуновић), Клеверсон Кордоба Клео и Ламин Дијара, у београдском реваншу Божовић, Кнежевић, Ђорђевић, Гавранчић, Обрадовић, Петровић, Томић (од 85. Бранислав Јовановић), Мореира, Адем Љајић (од 57. Вашингтон да Силва), Клео (од 67. Богуновић) и Дијара.
Мореира је постигао гол, али је укупним резултатом 2:1 АПОЕЛ отишао даље.
Партизан је преко Жилине стигао до групе Лиге Европе.

Трећи пут, до сада, црно-бели су са Кипранима играли три године касније, поново у трећем колу квалификација за Лигу шампиона. Претходно је елиминисана Валета са Малте, а у првом дуелу у Лимасолу АЕЛ из Ларнаке славио је резултатом 1:0.
За Партизан су играли Владимир Стојковић, Никола Аксентијевић, Милош Остојић, Иван Иванов, Владимир Волков, Саша Марковић, Горан Ловре, Немања Томић (од 84. Лазар Марковић), Саша Илић (од 75. Звонимир Вукић), Стефан Бабовић и Стефан Шћеповић (од 71. Мохамед Забија).
У београдском реваншу на терену су били Стојковић, Аксентијевић, Остојић, Иванов, Волков, С. Марковић, Томић, Илић (од 62. Забија), Бабовић (од 46. Никола Нинковић), Л. Марковић и Шћеповић (од 73. Александар Митровић). И у Хумској су Кипрани били успешнији, поново је било 1:0.
Партизан је, преко норвешког Тромза, стигао до Лиге Европе.

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ