Novo pojačanje Partizana, Frenki Kanute, za sajt Partizana govori o svojim počecima i dolasku u Humsku! 

– Stigao sam u Italiju kada sam imao 12 godina. Bio sam u Senegalu, išao sam u školu, ali sam bio u školi fudbala mog oca. Svaki put kada bih završio s časovima, igrao sam fudbal s tatom. Išao sam u školu, ali hteo sam da igram fudbal. Znao sam da je moj san bio da postanem profesionalni fudbaler. Razmišljao sam o tome da pomognem svojim roditeljima. Sa trinaest godina, kada sam pošao u srednju školu, rekao sam majci da ću prestati s fudbalom. U početku se nije slagala s tim – počeo je priču Kanute.

Prelazak u Evropu i odmah jedna od najjačih adresa u Italiji – Juventus gde je igrao dve sezone.

– Tačnije pet! Tri sezone nisam igrao, jer nisam imao dokumenta. Zatim sam odigrao dve sezone. U tom delu karijere mnogo mi je značio osvajač svetske titule sa Italijom Fabio Groso, koji mi je praktično bio fudbalski otac, stvarno sam mu neizmerno zahvalan na svemu.

U svet seniorskog fudbala Kanute je kročio kroz igranje u Seriji B.

– U Peskari sam odigrao prvi meč. Posle tri-četiri meseca, imao sam povredu. Nisam igrao puno. Onda sam otišao u Askoli. I tamo sam igrao. Moj poslednji klub u Italiji bio je Kozenca. Volim Italiju, njihove lige, fudbal. Sjajan je. Odrastao sam tamo, ali dobro mi je činilo i to što sam igrao drugde. Bio sam u Belgiji, Francuskoj, stekao sam tamo dosta iskustva.

Belgijska epizoda nije bila previše uspešna.

– Velika promena. U početku je bilo odlično u Serklu. Ponovo sam odigrao tri, četiri meseca, a onda smo promenili trenera i od tada nisam mnogo igrao. Posle sam bio u nacionalnom timu, usledila je operacija, a onda sam igrao godinu dana u Sošou u Francuskoj. Imao sam takođe i opciju ostanka tamo, ali kako nismo ušli u ligu nisam želeo da ostanem.

Kada je Partizan zagrizao sve je relativno brzo završeno.

 Tokom odmora trener me je zvao svakog dana.Da, svakog dana… Pre toga nisam poznavao Srbiju, Partizan. Od kako sam došao, video trenera, razgovarao s njim, s predsednikom, s ljudima koji me okružuju, zaista sam se osetio dobro. Zato sam došao ovde. Prethodno sam o tome pričao samo sa agentom koji mi je rekao da se radi o velikom klubu koji pruža značajne opcije.

U Beogradu tokom Kanuteovog kratkog boravka pre potpisa značajnu ulogu prilikom razgovora na ručku su imali Bibars Natho i Kvinsi Menig.

 Rekli su mi da je ovo dobar tim, velika ekipa, da imam zaista priliku da uradim nešto dobro. Ovo je kao odskočna daska, dođeš, igraš dobro, svi te zavole, i posle možeš da odeš više. Zaista su mi mnogo dobrog rekli o ovom timu, i mnogo su uticali na moj izbor. Svi su ovde divni prema meni, lepo su me primili, zaista sam prezadovoljan – zaključio je Kanute.

Razgovor sa Dijarom

Postao je Kanute tek drugi senegalski fudbaler koji je zaigrao za Partizan, prethodno je sjajan učinak imao napadač iz ove zemlje Lamin Dijara.

 Razgovarao sam s njim samo jednom telefonom pre nekoliko dana. Saigrači su mi objasnili koliki trag je ostavio i koliko su ga voleli navijači.

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ