Prošlo je nekoliko dana od “Barca Budapest Cup-a”, a i dalje se priča o tome kakav uspeh je postigla Omladinska škola FK Partizan. Dok su naši kadeti sigurno koračali ka finalu u Firenci, selekcija petlića, predvođena trenerima Nikolom Filipovićem i Milošem Nikolićem, podigla je trofej na turniru u Budimpešti nakon što je u penal seriji bila bolja od ekipe Ferencvaroša 3:2. Crno-beli tim je prethodno savladao Barselonu 1:0 i Helas Veronu 2:0. O tome kako se dečaci u tom uzrastu spremaju za prestižne turnire i na koji način ih motivisati govori šef struke petlića g. Nikola Filipović.

Selekcija petlića, koju Vi predvodite, napravila je veliki uspeh na “Barca Budapest cup-u” u Mađarskoj. Kako se dečaci tog uzrasta spremaju za takav turnir?

– Dečaci rođeni 2011. godine su osvojili puno turnira i takmičili sa najboljim ekipama Evrope poput Barselone, Juventusa, Dortmunda, PSV-a,Olimpijakosa, Red Bul Salcburga, Šturma, a sve njih smo nadigrali! Nema nekog posebnog spremanja za ovakve protivnike, mi svakodnevno treniramo i radimo na tome da jednog dana što više dečaka obuče crno-beli dres prvog tima i zaigra na najlepšem mestu na svetu – na stadionu “Partizan”. Siguran sam da im prija to što na putu odrastanja pobeđuju ovakve evropske gigante, a nama trenerima je toplo oko srca jer znamo da smo na pravom smo putu!

Da li se u tom uzrastu sa igračima radi na klasičnoj fudbalskoj taktici ili se više “igraju”? Kako izgledaju treninzi?

– Sa dečacima ovog uzrasta se radi na tehnici najviše, a na taktici individualno više nego grupno. U tim godinama najviše mogu da nauče i brzo kapiraju, tako da želimo da neke fudbalske stvari dovedemo do automatizacije. Model igre Partizana mora da bude prepoznatljiv – igra kratkih pasova, veliki posed, želimo loptu da osvojimo što pre i da igramo, gradimo igru, tako ih i mi učimo i težimo ka tome. Nikako deci oduzeti maštu, jer fudbal nije kompjuter i ne treba da bude, nema šablona u našoj filozofiji, ali mora da se zna ko šta radi i često volim da kažem mojim dečacima “mane sakrijte, a vrline u izlog, tj. na teren!”.

Osim Partizana, bilo je još velikih klubova na turniru, kakav odnos dečaci imaju prema njima?

– Veliki timovi su bili na turniru, ali pobeđivali smo. Mi svakoga poštujemo, ali kada počne utakmica, nema pardona, ipak je fudbalska škola Partizana cenjena u Evropi i iznedrila je puno asova. Učimo dečake da pobeđuju i stvaramo im pobednički mentalitet bez obzira na to ko je prekoputa.

Kako motivisati dečake da pobeđuju iz utakmice u utakmicu, da nadigraju velike ekipe i na kraju uzmu trofej? Šta ste im govorili?

– Generaciju koja je rođena 2011. prevodim tri godine, a išli smo na ukupno 17 turnira, neki od njih su bili u našoj zemlji, a neki u inostranstvu. Pobeđivali smo velike timove, a čak 15 puta smo osvojili prvo mesto. Naša svlačionica je tajna uspeha, tu sve ostaje i to je svetinja – tako ih učimo. Takođe, važan je i timski duh i drugarstvo na kom insistiramo, a svakako je to nešto što nas pokreće. Ono bez čega ne bismo mogli da postignemo takve uspehe je kvalitet, koji je ogroman!

S obzirom na to da deca u tom uzrastu sve više vremena provode igrajući igrice ili su na društvenim mrežama, kako uspevate da ih navedete da još više vole fudbal i da žele da igraju?

– Saglasan sam sa tim da današnja deca vole igrice, slagao bih kada bih rekao da “moja deca”, kako ih često nazivam, nisu na društvenim mrežama i da ne igraju igrice, ali pokušavam da im smanjim potrebu za tim. Želim da im fudbal približim na pravi način, da uživaju u njemu, da grizu, da razmišljaju o tome da lopta ima dušu, da je ženskog roda, da je treba maziti i voleti kako bi im vratila. Moj saradnik i ja uspevamo u tome da dečaci žele još više da treniraju i često se čuje po završetku treninfa “a neee, treneru, pustite još malo”. Partizan zaista ne mora da brine o budućnosti, jer imamo decu koja će jednog dana zaigrati na velikoj sceni i imati karijere poput Saše Ilića, Aleksandra Mitrovića, Stevana Jovetića… Mirno spavajte, grobari!

Odabir pisma

Muzej FK Partizan 360°

SC Teleoptik 360°

NAJVEĆI USPESI I TROFEJI

ŠAMPION

27

PUTA

POBEDNIK KUPA

16

PUTA

VICEŠAMPION EVROPE

1966.

GODINE

SREDNJEEVROPSKI KUP

1978.

GODINE