Из Македоније је стигла тужна вест да је јутрос рано у 72. години преминуо некадашњи голман Партизана Благојe Истатов.

Истатов је рођен у Струмици 5. маја 1947. године, где је и започео каријеру голмана у млађим селекцијама Беласице. После неколико година у Струмици, прелази у тадашњег друголигаша СФРЈ Победу из Прилепа, где борави од 1968 до 1973. и постаје голман врхунског ранга. Ту су га запазили и скаути Партизана, па је те 1973. прешао међу црно-беле, где брани наредне три године. Благоје је сам истицао да су му то три најлепше године у каријери, иако је имао променљиву срећу на голу, као и већина голмана уосталом.

Из Партизана одлази у холандски Утрехт 1976. где практично и завршава каријеру, иако је после бранио за своју душу у неким нижеразредним клубовима. У Холандији је боравио заједно са Благојем Пауновићем, који му је постао кум за време боравка у Партизану. Од активног бављења фудбалом опростио се у пријатељском мечу Беласица – Партизан.

У дресу Партизана бранио је мрежу на 130 мечева, а са Партизаном је освојио и једну титулу шампиона у сезони 1975/76.

Истатов је био човек изванредних људских квалитета, велики Партизановац и свих ових година од завршетка каријере одржавао је контакте са Партизаном, долазиo често на стадион да гледа утакмице Партизана, иако је живео у Струмици и на Дојрану, где је веома успешно развио хотелијерски бизнис. Често су наше млађе селекције и Телеоптик ишли на припреме на Дојранско језеро, а срце му је увек било пуно јер његов Партизан долази у госте.

Поред бизниса, једно време се бавио и тренерским послом као тренер голмана у репрезентацији Македоније, Вардару и још неким клубовима.

Благојe људино, почивај у миру, нека ти је вечна слава и хвала.

Сахрана ће бити обављена у петак 28.9.2018. у 13 часова у Струмици.

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ