У 94. години живота преминуо је проф. др Павел Опавски, први доктор наука на овим просторима из области спорта и физичког васпитања, који је цео радни век провео на Факултету спорта и физичког васпитања, Универзитета у Београду, где је основао и утемељио област биомеханике у спорту.

Павел Опавски је рођен 1925. године у Старој Пазови, а цео радни век провео је Београду. Први је дипломирани студент на Факултету за спорт и физичко васпитање, са просеком оцена 9,22. Као студент активно се бавио спортом, а као савезни тренер постигао значајне резултате (фудбал, атлетика, гимнастика). Након дипломирања запослио се на матичном факултету, где је прошао сва звања од асистента до редовног професора. Поред факултета за спорт и физичку културу у Београду је предавао предмет Биомеханика на више факултета у бившој Југославији, како на вишим и високим, тако и на постдипломским студијама.

У земљи и у иностранству објавио око сто стручних и научних радова и као аутор-коаутор седам уџбеника-приручника, од којих је монографија ОСНОВИ БИОМЕХАНИКЕ награђена универзитетском наградом. Као члан ISB (International Society of Biomechanics) учествовао са рефератом на више Конгреса. Учествовао је са објављеним рефератом и на Првом Светском Конгресу “НАУКА и ФУДБАЛ”. По позиву је одржао преко сто предавања у земљи и иностранству из области биомеханике и спорта. Као ментор водио је до завршне одбране 60 магистарских и 27 докторских радова. Годину дана је боравио у Савезној Републици Немачкој као стипендист Хумболтове фондације, где је стекао сертификат о специјализацији из науке о спорту (Sportwissenschaft).

Паралелно са основном факултетском професијом радио је као научни сарадник за физичку спрему при најбољим фудбалским клубовима. Том приликом је увео обавезно тестирање играча адекватним тестовима (Quadriceps-тест) на основу којег је састављао мини-мезо-макро циклусе тренинга. На том пољу постигао је запажене резултате за које је више пута награђиван. Као дугогодишњем учеснику у развоју теорије и методике у фудбалском спорту, матични Факултет му додељује јединствени сертификат, који га квалификује као фудбалског тренера на свим нивоима за све категорије.

Биће упамћен као научник и педагог који је у значајној мери учествовао у образовању и усавршавању великог броја тренера и спортиста, који су постизали врхунске резултате, чиме је у значајној мери допринео развоју спорта на овим просторима.

Професор Опавски је дуги низ година био кондициони тренер у ФК Партизан и то у неколико наврата. Оставио је неизбрисив траг међу многим генерацијама спортиста Партизана, а посебно је, поред врхунског познавања струке, био омиљен као човек увек пун младалачког оптимизма и велике духовне снаге, чиме је умногоме доприносио припреми спортиста за оно што их очекује у такмичењима.

Професоре, почивајте у миру и нека Вам је вечна слава и хвала.

Испраћај за кремацију ће се одржати у уторак 5. фебруара 2019. године у 14.15 часова на Новом гробљу у Београду, а комеморација истог дана у 11 часова на Факултету спорта и физичког васпитања у Кошутњаку.

Урна ће бити положена у Алеји заслужних грађана.

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ