Годинама уназад омладинска школа ФК Партизан важи за једну од најбољих у Европи. Преко петлића, пионира, па све до првог тима, стасавају генерације које потом праве велике успехе и у европским клубовима. Душан Влаховић, Александар Митровић, Саша Лукић и Никола Миленковић само су неки од оних на чија смо имена поносни.

Како би школа ишла у корак са европским стандардима уједно се ради и на образовању и одгоју младих генерација, а медицинска служба ФК Партизан, на челу са Мр. сци др Илијом Росићем и др Браниславом Милојевићем направила је серију предавања којима су присуствовали првотимци ФК Телеоптика, као и омладинци и кадетима црно-белих, на теме: ковид и спорт, допинг у спорту, полно преносиве болести, психоактивне супстанце, дувански дим и цигарете, наргиле и снус.

„На основу искуства од 22 године рада као тимски лекар како са млађим категоријама фудбалера тако и са професионалцима у првом тиму, показала се потреба за едукацијом, а пандемија и сви проблеми везани за њу, као што је праћење фудбалера у пост ковиду, на неопходност едукације. Циљ је био едуковати играче по свим питањима везаним за вирус SarsCov19. Истовремено, указала се потреба за едукацијом о штетности дувана и дуванских производа, допинга у спорту, полно преносивим болестима”, навео је др Росић.

Да би најмлађе генерације које стаставају у омладинској школи ФК Партизан већ сада добиле добру базу, не само о фудбалу, већ и о стварима које су неопходне за њихов даљи рад и развој, кроз пет презентација у спортском центру Телеоптик говорило се о важним темама, где су црно-бели показали заинтересованост постављајући велики број питања и учествујући у интерактивном презентовању др Росића.

„Најчешће постављана питања била су везана за вирус CОVID19, у вези са повратком на спорт после прележане инфекције, о вакцинацији против короне, штетности коју изазива конзумација снуса и наргила, о лековима који су забрањени у спорту, неким досадашњим примерима допинга у спорту, начинима и преноса полних болести, заблудама, методама заштите, лечењу…”

Фудбалери су, као и други спортисти, свакодневно изложени различитим изазовима, а што су више упознати са њима смањује се вероватноћа да ће поклекнути када се са њима сусретну и формирати нездраве навике.

„Најважније је да смо уз добру едукацију повећали ниво знања код ових младих спортиста које би требало да повећа свест о свим изазовима ових пет тема које су им презентоване. Комуникација је била двосмерна што је и био циљ. Млади у просеку проводе по 3-4 сата на друштвеним мрежама дневно, које нису баш увек релевантне за медицинска питања. Преплављене су непровереним садржајима који их могу погрешно информисати”.

Од улагања у едукације зависи и квалитет будућности сваког појединца, а много је тема које су важне за формирање и развој младог спортисте. Како наводи доктор првог тима Телеоптика и омладинске школе ФК Партизан, Илија Росић, у плану је и да се неке едукације понове и због доласка нових играча ,на теме попут спортске психологије, суплементације, исхране, као и оних које играчи буду предложили.

„Око 400 талената од 10 до 18 година свакодневно тренира фудбал, али истовремено и одраста и формира спортски дух. Потребно је много труда, воље и стрпљења да се они формирају као спортисти, фудбалери, а истовремено се развија и млад, здрав човек. Едукација је део тога и поред фудбала улог у будућност. Партизан је велики клуб који поред стварања врхунских фудбалера и репрезентативаца негује едукативни карактер и друштвену одговорност”, закључио је др Росић.

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ