Тешко је данас и овде пронаћи свестранијег, посвећенијег и темељитијег познаваоца спорта у најширем значењу те речи од творца ових двеју књига, који је цео свој живот посветио спорту и писаној речи. Др Мирољуб Стојковић је рођен у Београду 11. децембра 1945. и по струци је дипломирани лекар.

Енглеско – српско – енглески: Фудбал од А до З

Реч је о јединственом у свету речнику фудбалске фразеологије који садржи висе оф 12.000 појмова, дефиниција, идиома, игара речи и сленгова икада написаних или изречених на енглеском језику, а који имају директну или посредну везу са фудбалом. Ова богата књига (320 страна) је намењена фудбалерима и фудбалским стручњацима (пре свих тренерима), фудбалским судијама и административцима, спортским лекарима, физиотерапеутима, новинарима, студентима и наставницима спортских и тренерских школа, студентима и наставницима енглеског језика, али и свим пријатељима спорта којима је стало да колико сутра са лакоћом прате стручну литературу и спортске текстове на енглеском језику и боље комуницирају са светом.

„Енглеско-српски језик фудбала“ је уствари један енциклопедијски речник са више од 65.000 лексикографских јединица посебно важних за српску фудбалску струку која би требало да црпи знања из богате светске фудбалске литературе. У том смислу Енглеско-српски језик фудбала представља први и најважнији корак према оспособљавању стручног кадра (тренерског и судијског, пре свега) за потпуно разумевање текстова без којих нема додатног образовања и упознавања са најновијим достигнућима, искуствима и трендовима у свету. што је и суштина овог издања.