Ретроспектива и сумирање утисака у паузи између две сезоне, која је по правилу у Србији краћа од оног зимског одмора између јесењег и пролећног дела првенства, углавном се своди на упоређивање статистичких параметара, бројање одиграних минута и постигнутих голова и асистенција, односно сабирање просечних оцена у новинским чланцима.
Међутим, специфичне социјалне околности у којима се цео свет налази, а које последњих 15 месеци кроје и животно окружење у Србији, утицали су да се тај период мора посматрати кроз још један врло важан аспекатфункционисања Фудбалског клуба Партизан, а то је тешка борба са пандемијом корона вируса.
Наравно, бољег саговорника од шефа медицинског тима нашег клуба, др Сеада Малићевића, немогуће је пронаћи, па нам је причао са чиме су се он и његови сарадници сусретали све ово време и како се припремају за нове таласе и сојеве корона вируса.
– Недавно сам баш на једном стручном скупу одржао предавање на тему „Kовид-19 и ФК Партизан” на којем сам изнео конкретне примере са чим смо се сви носили све ово време колико се боримо против овог вируса – почиње причу др Малићевић и наставља:
– Пре свега, кад говоримо о тој борби желим да истакнем, а онда и три пута подвучем да је она почела много пре него што је први званични случај ове болести регистрован у Србији, а то је било баш на данашњи дан пре 15 месеци. Практично, ми смо већ у децембру 2019. године увели протоколе везане за Kовид-19, односно против-епидемијске мере које су стриктно почеле да се примењују. Када са ове временске дистанце погледам уназад, уверен сам да смо међу играчима има ли позитивних случајева и пре тог првог званичног пацијента, али је то, наравно, немогуће доказати и потврдити.
Кад се пандемија већ увелико проширила на свих седам континената, а у Србији уведено ванредно стање, одлуке медицинског тима нашег клуба само су биле прилагођене новонасталој ситуацији.
– Морали смо да делујемо и локално и глобално, имајући у виду све оно што се дешавало пре отприлике годину дана. Играчи су, пре него што смо се поново окупили, добијали вежбе преко интернета, а кад смо се вратили у наш Спортски центар, били су подељени у групе, а чак смо и на утакмице одлазили са два аутобуса. Уз то, забрањено је било какво мешање играча, којих има око 30, и чланова стручног штаба, а нас је око 20, са било ким са стране. Нико није могао да уђе у Центар, а набавили смо и машину за дезинфекцију просторија препаратима хлора.
Враћањем спортских манифестација на место које им је припадало и пре проглашења пандемије дошло се у ситуацију да на сваких неколико дана око 50, па чак и више људи, мора да буде тестирано.
– Док смо играли Европу, тестове на корона вирус смо, неретко, радили и три пута недељно, а много појединаца је и самоиницијативно ишло на тестирање, тако да је практично немогуће утврдити прави број урађених ПЦР и антигенских тестова. За све то време, било је 17 позитивних случајева међу играчима, плус још десетак међу члановима стручног штаба, па могу рећи да смо ми врло близу стицања колективног имунитета. На срећу, нико од инфицираних није имао теже симптоме, већ их је само двоје или троје имало умереније слике, што подразумева повишену температуру, главобоље, болове у мишићима и слабост, али је све то врло брзо стављено под контролу.


Као озбиљан и одговоран клуб Партизан је међу играчима спровео и едукацију о вакцинацији која је дала изузетне резултате.
– Морам да будем потпуно искрен и да кажем како је прича о вакцинацији међу играчима дочекана „на нож”. Ми смо са сваким играчем појединачно обавили разговор и у њему давали све потребне информације, а с друге стране, смо од играча добијали питања која њих највише занимају, од тога по ком принципу вакцине функционишу, до тога да ли могу да имају децу уколико приме вакцину. У ту сврху смо организовали и предавање најбољег и најпризнатијег домаћег имунолога, професора Милоша Марковића који им је све детаље подробно објаснио, тако да смо на крају дошли до бројке од око 20 играча који су вакцинисани. То је драматично више од неких других клубова у Србији где су кроз процес имунизације прошла само двојица или тројица играча. Треба да се подвуче и да су практично сви чланови стручног штаба вакцинисани.
Искуства стечена у претходних нешто мање од годину и подана, у многоме ће значити медицинском делу стручног штаба да у наредну сезону уђе далеко мирније него што је то био случај у претходних 15 месеци.
– Наравно, у нову сезону улазимо богатији за нова искуства и знамо шта и како треба да радимо. За нас је од пресудног значаја што се стручно мишљење цени од стране менаџмента клуба, као што је то био случај кад смо прошле године предложили да се не иде на Златибор. Управа клуба је то прихватила и на планину се отишло тек кад су се за то стекли минимални услови – рекао је др Малићевић, пре него што је поменуо све чланове медицинског блока ФК Партизан:
– Не би било поштено не поменути доктора Синишу Петковића, физиотерапеуте Игора Кртинића, Душана Николића, Јовану Стошић, Љубомира Радеку и легендарног Слободана Бранковића. Сви они су одрадили огроман посао и користим ову прилику да им честитам и да им се захвалим.

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ