Да ли је једна полусезона била успешна или не, за велике фудбалске клубове попут Партизана једино мерило је коначан резултат, који је код нас у Хумској одличан. Први смо на табели Суперлиге Србије, настављамо такмичење у Европи и домаћем Купу, тако да је пролазно веме сасвим добро, и у пролећне обавезе улазимо са сјајним стартним позицијама.

Фактори за тако успешне резултате су бројни, од преданог рада стручног штаба и играча, до одличне физичке спреме, због чега је као последица дошао изузетно мали број повреда од јуна до децембра минуле године.
Како се медицински део стручног штаба изборио са свим обавезама у првом делу сезоне и како се спрема за наредни, открио нам је доктор првог тима Синиша Петковић.
Полусезона за нама је била изузетно напорна, играчи су били у сталном тренингу, ретко кад је између два меча била пауза од седам дана, а такав ритам уме да остави последице, поготово уколико постоји неодсатак сна због силних путовања, будући да је тај фактор изузетно важан у превенцији“, почиње причу доктор Пектовић и наставља:
“Координација између тренера и медицинске службе мора да постоји на дневном нивоу, па се тако договарамо да ли ћемо након путовања играчима дати слободан дан или ће излазити на тренинг опоравка у послеподневним часовима. Ти тренинзи се углавном састоје од дела у амбуланти, затим оног на терену са кондиционим тренерима, па онда следи повратак у амбуланту на даље третмане“.

Не рачунајући прелом кључне кости Лазара Марковића, све друге повреде првотимаца Партизана током 35 одиграних утакмица и на стотине одрађених тренинга биле су искључиво мишићне.
Број повреда у односу на број одиграних утакмица уопште није био велики и све су углавном биле мишићне, што је и нормално. Марковићева повреда је била задесна и на то не може да се утиче. Било је играча који су били позитивни на коронавирус, мада је нама већи део екипе вакцинисан. Догађало се по месец или два да нико није позитиван, а онда добијемо мини епидемију кад нам се заразе два или три играча, али је и то сасвим нормално уколико се зна колико смо путовали ове сезоне. Константо смо у контаку са људима и колико год се ми чували увек се провуче неки случај“.

Уколико се нешто тако и догоди, доктор Петковић открива да у медицинској служби Партизана врло добро знају шта треба да раде у тим ситуацијама.
Сваки фудбалер који је био позитиван на коронавирус мора да прође лабораторијске и кардиолошке прегледе, да добије негативан тест, после чега следи рендген плућа, ЕКГ, стрес тести тек након тога уз одобрење кардолога играч може да почен са лаганим тренинзима, чији се интензитет из дана у дан повећава“, истиче доктор Петковић.

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ