Gde god da se crno-beli pojave, oni pokažu zbog čega omladinska škola Partizana decenijama unazad nosi epitet najbolje u Evropi. Generacija koja je rođena 2013. godine osvojila je Čermen kup u Tirolu, u Austriji. Ekipa Uglješe Šaranoviča je na ovom turniru odigrala 13 mečeva, a na svakom je došla do pobede. Crno-beli su ukupno postigli 63 gola.

„Odigrali su dečaci jedan izuzetno dobar turnir. S obzirom na to da je mnogo lakše igrati u ovim okolnostima, gde se protivnici nisu toliko bavili pravljenjem rezultata i čuvanjem vremena – imali smo priliku da igramo brzo sa mnogo dodavanja i kombinatorike. Uspeli smo da ostvarimo sve ono što smo zacrtali pred dolazak”, navodi Uglješa Šaranović, trener selekcije 2013 FK Partizan.

„Utisci sa turnira su mi dobri. Uslovi su bili fenomenalni, grupa je bila dobra. Bolje uslove nisam video nigde gde smo bili do sada. Utakmice su bile kvalitetne, protivnici takođe. Voleo bih da nastavimo u ovom ritmu i da budemo pravi u pravo vreme“, kazao je Slaviša Stojilković, pomoćni trener selekcije 2013 FK Partizan.

Ova generacija trenira četiri puta nedeljno po sat ipo vremena, a to očigledno daje dobre rezultate. Iako rezultat ne bi trebalo da bude u prvom planu u ovom uzrastu – uvek je lepo kada se stigne do kraja turnira, podigne trofej, a pobedi se u svim utakmicama. 

U finalu crno-beli su savladali Unterhašing, predselekciju Bajerna iz Minhena, 2:1. Golove za Partizan su postigli Tubić i Krstić.

„Finalni meč sam doživeo kao finale Lige šampiona” – kaže  Filip Tubić i dodaje – „dao sam gol, osvojili smo i podigli pehar!”.

„Kada sam dao gol u finalu osetio sam veliku sreću i nisam mogao da verujem!“, rekao je Rastko Krstić, strelac drugog pogotka za crno-bele.

Dečaci iz Omladinske škole Partizana će neke momente sa ovog turnira posebno pamtiti. Kada su izlazili na teren pre početka finalne utakmice, čitana su imena igrača pred oko 1000 ljudi. Napravljena je atmosfera kakvu do sada nisu doživeli – paljene su baklje, a puštena je bila i himna Lige šampiona. Imali su priliku da se odmere sa nekim od najboljih akademija u zapadnoj Evropi kao što je Red Bul Salzburg, gde su crno-beli izašli kao pobedici sa rezultatom 4:0.

„Dao sam gol, za mene je utakmica bila laka, nisu oni baš toliko jaki!”, navodi Filip Vučković.

„Najveća satisfakcija nam je što su skoro sve ekipe koje su bile prilazile i hvalile nas. Hteli su da igraju sa nama prijateljske utakmice. Svi su govorili da mi igramo najlepši fudbal”, kazao je Dejan Ristić, koordinator i skaut Omladinske škole FK Partizan

Prema rečima domaćina – dolazak Partizana je privukao druge ekipe da dođu, pa je ova selekcija crno-belih otvorila vrata za poziv na turnir u narednom periodu, u starosnim generacijama do 12 godina. Selekcija rođena 2013. godine je sve impresionirala u Austriji igrom i ponašanjem i zasluženo se vratila u Beograd sa trofejom, gde će od 31. jula nastaviti sa treninzima i pripremom za ono što ih očekuje u domaćem šampionatu.

 

Celu epizodu emisije „Deca Partizana“ možete pogledati na našem jutjub kanalu.

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ