O Partizanovoj školi fudbala su napisane i knjige, ali ono što je u modernom svetu najvažnije su egzaktni podaci, a oni kažu da je Omladinska škola crno-belih decenijama među najproduktivnijim u Evropi. Konkretno, 2019. i 2020. godine u ligama širom Evrope je bilo najviše fudbalera poniklih u Humskoj, a dobar deo nacionalnog tima Srbije koji je izborio plasman na Svetsko prvenstvo u Katar čine upravo igrači stasali u Sportskom centru “Teleoptik”.

Upravo to školovanje najmlađe i najtalentovanije dece u Srbiji, kao i njihovo polako uvođenje u seniorski fudbal tema je najnovijeg izdanja Partizanovog podkasta u kojem su govorili direktor Omladinske škole crno-belih Vanja Radinović i trener Teleoptika, a nekad i sam polaznik ove škole, Igor Duljaj.

– Rezultat jeste ono što je važno i bez njega sav naš posao je besmislen, ali ono što mi radimo je školovanje igrača za prvi tim. Međutim, kako možete da stvorite pravog pobednika koji će umeti da se nosi sa pritiskom igranja u Partizanu ukoliko to nisu dečaci koji su naviknuti da ostvaruju trijumf u kontinuitetu. Zato kažem da se priča o stvaranju igrača i ostvarivanju rezultata može gledati iz dva ugla – rekao je Radinović.

Kao poseban aspekt stvaranja pobednika prvi čovek Omladinske škole Partizana je naglasio strategiju koja se u Humskoj primenjuje poslednjih nekoliko godina.

– Procenili smo da je promena trenera na dve ili tri godine u mlađim kategorijama dobra stvar, jer različiti treneri od igrača mogu da izvuku više, a uz to igrači se navikavaju na drugačiji sistem rada, drugu boju glasa… To jeste teže za nas koji se time bavimo, ali za sam klub i za igrače je to nešto što daje rezultate. Mi u rad škole implementiramo savremenu tehnologiju, ali ne želimo da se sve svodi na to, već nam je cilja da sačuvamo lucidnost, a to je upravo ono po čemu smo prepoznatljivi – rekao je Radinović.

Kao neko ko je prošao kompletnu Omladinsku školu crno-belih, Igor Duljaj je svestan koliko je dobra osnova važna za kasniju nadogradnju tokom karijere, zbog čega, danas kao trener Teleoptika, želi da utiče na mlade igrače

– Kad pričam o Partizanovoj školi i o tome kako ona treba da izgleda moj stav je vrlo jasan – budućnost od nas zahteva da mislimo na sadašnjost. Drugi klubovi kupuju gotove igrače, a mi moramo da ih stvaramo. Imao sam tu sreću da sam radio sa tvorcem Partizanove škole Florijanom Conjom Matekalom, kasnije sa Milanom Gicom Damjanovićem, Brankom Rašovićem, Mišom Radakovićem i Ljubišom Tumbakovićem, koji mi je bio trener u “petlićima”, a kasnije me dočekao i u prvom timu – prisetio se između ostalog Duljaj.

Za novo izdanje Partizanovog podkasta iz Austrije se javio i fudbaler Salcburga Strahinja Pavlović koji je govorio o svojim iskustvima u Omladinskoj školi Partizana, savetu koji je dobio od oca kad je stigao u Beograd, kao i o tome šta bi on poručio novim klincima koji krče put do seniorskog tima.

Takođe, reprezentativac Srbije je uporedio školu crno-belih i Monaka, a pričao je i o aktuelnim saigračima iz nacionalnog tima koji su, kao i on, prošli jednu od najboljih fudbalskih škola u Evropi.

Odabir pisma

Muzej FK Partizan 360°

SC Teleoptik 360°

NAJVEĆI USPESI I TROFEJI

ŠAMPION

27

PUTA

POBEDNIK KUPA

16

PUTA

VICEŠAMPION EVROPE

1966.

GODINE

SREDNJEEVROPSKI KUP

1978.

GODINE