О Партизановој школи фудбала су написане и књиге, али оно што је у модерном свету најважније су егзактни подаци, а они кажу да је Омладинска школа црно-белих деценијама међу најпродуктивнијим у Европи. Конкретно, 2019. и 2020. године у лигама широм Европе је било највише фудбалера пониклих у Хумској, а добар део националног тима Србије који је изборио пласман на Светско првенство у Катар чине управо играчи стасали у Спортском центру “Телеоптик”.

Управо то школовање најмлађе и најталентованије деце у Србији, као и њихово полако увођење у сениорски фудбал тема је најновијег издања Партизановог подкаста у којем су говорили директор Омладинске школе црно-белих Вања Радиновић и тренер Телеоптика, а некад и сам полазник ове школе, Игор Дуљај.

– Резултат јесте оно што је важно и без њега сав наш посао је бесмислен, али оно што ми радимо је школовање играча за први тим. Међутим, како можете да створите правог победника који ће умети да се носи са притиском играња у Партизану уколико то нису дечаци који су навикнути да остварују тријумф у континуитету. Зато кажем да се прича о стварању играча и остваривању резултата може гледати из два угла – рекао је Радиновић.

Као посебан аспект стварања победника први човек Омладинске школе Партизана је нагласио стратегију која се у Хумској примењује последњих неколико година.

– Проценили смо да је промена тренера на две или три године у млађим категоријама добра ствар, јер различити тренери од играча могу да извуку више, а уз то играчи се навикавају на другачији систем рада, другу боју гласа… То јесте теже за нас који се тиме бавимо, али за сам клуб и за играче је то нешто што даје резултате. Ми у рад школе имплементирамо савремену технологију, али не желимо да се све своди на то, већ нам је циља да сачувамо луцидност, а то је управо оно по чему смо препознатљиви – рекао је Радиновић.

Као неко ко је прошао комплетну Омладинску школу црно-белих, Игор Дуљај је свестан колико је добра основа важна за каснију надоградњу током каријере, због чега, данас као тренер Телеоптика, жели да утиче на младе играче

– Кад причам о Партизановој школи и о томе како она треба да изгледа мој став је врло јасан – будућност од нас захтева да мислимо на садашњост. Други клубови купују готове играче, а ми морамо да их стварамо. Имао сам ту срећу да сам радио са творцем Партизанове школе Флоријаном Цоњом Матекалом, касније са Миланом Гицом Дамјановићем, Бранком Рашовићем, Мишом Радаковићем и Љубишом Тумбаковићем, који ми је био тренер у “петлићима”, а касније ме дочекао и у првом тиму – присетио се између осталог Дуљај.

За ново издање Партизановог подкаста из Аустрије се јавио и фудбалер Салцбурга Страхиња Павловић који је говорио о својим искуствима у Омладинској школи Партизана, савету који је добио од оца кад је стигао у Београд, као и о томе шта би он поручио новим клинцима који крче пут до сениорског тима.

Такође, репрезентативац Србије је упоредио школу црно-белих и Монака, а причао је и о актуелним саиграчима из националног тима који су, као и он, прошли једну од најбољих фудбалских школа у Европи.

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ