Да је неко после жреба групне фазе УЕФА Лиге конференције 2022/23 прогнозирао црно-белима да ће они, у изузетно јакој групи коју су добили на жребу (упркос чињеници да су пре жреба били тим из 1. шешира), после 4 (од 6) кола групне фазе заузимати прво место у групи, са три бода предности над другопласираном француском Ницом, односно са чак четири бода предности над немачким Келном и чешким Словацком – вероватно нема навијача Партизана на овој планети ко такву једну прогнозу не би оберучке „потписао“. А сетимо се како је све почело, у каквом безизлазном положају се Партизан нашао на полувремену утакмице 1. кола у Чешкој (вођство Словацког 2:0, а до тада играчки лош Партизан је уз то већ пуних 25 минута био са играчем мање на терену)… Међутим, све што је уследило након тога, чудесан преокрет црно-белих у Чешкој (иако на крају није резултирао победом) и одличне партије нашег тима против фаворизоване Нице у Београду и против фаворизованог Келна и у Немачкој и у Београду довеле су до тога да се Партизан данас у групи „Д“ пита око коначног расплета више него било ко други. Кренимо аналитички у сусрет долазећем четвртку и ономе што нас очекује у претпоследњем 5. колу групе „Д“…

Шта би нам донела победа у Ници?

Као прво, донела би нам то да би Партизан, коло пре краја, не само изборио пролаз групе, већ и освајање 1. места у групи које води директно у 1/8 финала овог европског клупског такмичења! Она је на програму 9/16. марта 2023. године, а привилегија првопласираних екипа у Лиги конференције није само та да оне прескачу фебруарски бараж, већ и да у 1/8 финала први меч играју на страни, а реванш на свом терену. Жреб за 1/8 финала се иначе одржава 24.02.2023, тек након одиграних бараж утакмица, а ми подсећамо да у том баражу копља укрштају другопласирани из група ЛК (Лиге конференције) против трећепласираних екипа из група ЛЕ (Лиге Европе). Подсетићемо и на то да је прошле сезоне Партизан играо те бараж мечеве (против Спарте из Прага), а избегавање истих ове сезоне, након освајања групе која је сигурно квалитативно јача од прошлогодишње, представљао би прави правцати спортски подвиг тима и клуба из београдске улице Хумске бр. 1. Усуђујемо се чак да кажемо да би такав један успех, а поготово ако би се остварио и пре последњег кола у групи (!), био сигурно већи од играња 1/8 финала ЛК прошле сезоне, апсолутно упоредив са „презимљавањем“ у Лиги Европе 2017. године (такође коло пре краја), а релативно упоредиви са играњем 1/8 финала Купа УЕФА сада већ далеке 2005. године.

Као друго, победа у Ници би значила и моментални огромни добитак када је у питању клупски коефицијент Партизана за наредну сезону 2023/24! Наиме, садашњи (тренутни) коефицијент црно-белих је 23,500 бодова, а победа у Ници не би донела само 2,000 додатна бода за коефицијент (са колико се вреднује појединачна победа), већ и 2,000 бонус бода која се добијају за освајање 1. места у групи ЛК! Дакле „преко ноћи“ би наш клупски коефицијент био увећан са садашњих 23,500 на чак 27,500 бодова, а то би значило и муњевит и значајан скок нашег клуба на клупској ранг листи УЕФА, можда и за читавих десет места (са 67. на 57. место).

Као треће, победа у Ници и освајање 1. места у групи исте те ноћи би донело Партизан новчану премију од чак 1.750.000 € (победа се вреднује са 500.000 €, премија за освање групе је 650.000 €, а учешће у 1/8 финала се вреднује са 600.000 €)! Огромна је то сума за наше прилике, изузетно битна за функционисање клуба…

—————————————————-

Не оствари ли Партизан пун резултатски успех (победу) у Ници, и даље би задржао мање-више добре и реалне шансе да не само успешно прође групу, него и да под извесним околностима освоји и 1. место које је толико битно. Дакле и без победе у Ници је могуће поправити коефицијент или зарадити значајан новац за пролаз групе… Међутим, у том случају четвртак и гостовање у Ници не би донели коначан, дефинитиван расплет и морали бисмо да ишчекујемо и последње (6.) коло које се, не заборавимо то, игра само недељу дана касније – у четвртак 3.11.2022.

У варијанти изостанка наше победе у Ници, аутоматски би се у калкулације укључили и сви могући исходи у другом мечу 5. кола у нашој групи, оном у којем се у Чешкој, такође сад у четвртак од 18:45 часова, састају Словацко – Келн. Пре него што се позабавимо тим калкулацијама, најпре презентујемо исечак из пропозиција УЕФА за такмичење Лига конференције 2022/23 посвећен критеријумима уколико два или више клубова на крају такмичења у групи имају идентичан број бодова:

Дакле прво се гледа међусобан скор екипа које се сучељавају (без посебног вредновања голова постигнутих у гостима у тим међусобним дуелима), затим укупна гол разлика у групи, потом број укупно датих голова у групи, број голова датих у гостима у групи, број победа у групи, број победа у гостима у групи, фер плеј (картони) и напослетку већи клупски коефицијент.

НИЦА – ПАРТИЗАН X, СЛОВАЦКО – КЕЛН X
Партизан 9 бодова, Ница 6, Келн 5, Словацко 5

Са „X“ мислимо наравно на кладионичарски знак за реми. Буду ли обе утакмице завршене ремијем, Партизан је дефинитивно прошао групу, а с обзиром на пропозиције такмичења и дефинисане критеријуме у њима при једнаком броју освојених бодова две или више екипа у групи, за коначно обезбеђивање 1. места у групи би нашем тиму требао макар реми у последњем колу у Београду против Словацког. Истине ради, ни то не би било потребно уколико Ница не победи у Келну, а ако би случајно Ница победила онда би се, за коначан поредак прва два тима у групи, гледала укупна гол разлика Партизана и Нице, па ако је потребно потом и сви наредни, горе описани критеријуми. Све у свему, не победимо ли у Ници већ ако одиграмо нерешено – реми и у Чешкој би била дивна вест која би нас дочекала по завршетку наше утакмице….

НИЦА – ПАРТИЗАН X, СЛОВАЦКО – КЕЛН 2
Партизан 9 бодова, Келн 7, Ница 6, Словацко 4

Остваримо ли реми у Ници, ни победа Келна у Чешкој не би била лоша вест. И у овој комбинацији исхода са две утакмице је Партизан већ прошао групу, захваљујући чињеници да у последњем колу играју Келн – Ница, а ниједан исход у том мечу не би могао довести до тога да Партизан престигну и Келн и Ница. Црно-белима би, исто као у претходном случају, већ реми против Словацког у Београду (Чеси би већ испали и пре доласка у Београд) гарантовао 1. место, а ни он им не би био неопходан уколико би се меч у Немачкој завршио нерешеним резултатом.

НИЦА – ПАРТИЗАН X, СЛОВАЦКО – КЕЛН 1
Партизан 9 бодова, Словацко 7, Ница 6, Келн 4

Остваримо ли реми у Ници, а притом Чеси победе (макар минимално) на свом терену Немце, ту је ситуација мало компликованија за Партизан. Истине ради, и у овој комбинацији Партизан осигурава не само пролаз него и 1. место у групи већ са ремијем против Словацког, међутим у тој утакмици би за ривала имао тим из моравске Чешке којег реми може елиминисати (у случају победе Нице у Немачкој, иако би у овој консталацији Ница гостовала Келну који би и даље имао шансе за пролаз групе – осим ако пре тога у Чешкој не изгуби баш убедљиво) и зато би наш противник вероватно свим силама „јурио“ победу у Београду. Оно што у овој комбинацији резултата не би ваљало је то да би евентуална победа Словацког у Београду, уз победу Нице у Немачкој, могла елиминисати црно-беле. Истине ради, за тако један „црн“ сценарио би Словацко и Ница као гости морали славити са укупно 4 гола разлике над домаћинима Партизаном и Келном. То јесте мало вероватно, али без обзира на то сматрамо да је, ако ремизирамо у Ници, победа Словацког над Келном исход који нам у 5. колу најмање погодује.

На крају укратко и консталација коју нико од нас не прижељкује, а то је пораз Партизана у Ници. Рећи ћемо да нам и у том случају у другој утакмици у групинајвише одговара реми у Чешкој, па затим победа гостујућег Келна, а најмање нам и овај пут одговара победа домаћег Словацког. Пораз у Ници би нас приморао да у последњем колу против Словацког – не заборавимо, на празном стадиону у Хумској (!) – „под обавезно“ освојимо макар бод за сигуран пролаз групе. Он би нам можда био довољан чак и за 1. место у групи (ако Келн не победи у Чешкој, а онда победи Ницу у последњем колу), али у исто време морамо да констатујемо да нам ни победа над Словацком не би гарантовала 1. место у групи уколико би Ница славила победу у Немачкој. Због свега наведеног би црно-белима било у интересу да у последњем колу Келн буде што мотивисанији против Нице, а то искључује пораз Немаца у четвртак у Чешкој.

Све у свему, црно-бели ће у четвртак имати огроман мотив да иду и остваре победу у Ници, притом знајући да им и реми лако може бити злата вредан, док им пораз (само њима, само Партизану!) ништа дефинитивно не односи. То су сјајни психолошки предуслови за једно квалитетно фудбалско издање играча Партизана, па нека се из те комбинације мотива и растерећености изроди нова, још једна велика европска победа.

Влада Ћујић

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ