Strahovita fizička i mentalna potrošnja je posledica sinoćnih 120+ minuta drame u Humskoj. Dodamo li tome zaista sijaset nepovoljnih okolnosti pre i tokom utakmice (od povređenih igrača od ranije, preko izostanka Lutovca jer mu je otac preminuo na dan meča, preko Pantića povređenog u finišu zagrevanja, pa sve do povreda nekih igrača tokom same utakmice, a onda i pod prinudom ulaska na teren „rovitih“ igrača, koji nisu još uvek potpuno zalečeni) – potpuno je logično da i najveći protivnik odlaganja utakmica, šef struke Aleksandar Stanojević, nije imao druge nego da i sam u ovom trenutku bude za to da se za nedelju planirana prvenstvena utakmica Partizan – Metalac odloži.

Ne zaboravimo, Partizan u sredu kreće i na jako dalek put. Očekuje ga oko 4.000 km (blizu 6 časova!) leta do Azorskih ostrva u srcu Atlantskog okeana, gde u četvrtak uveče igra prvi meč plej ofa protiv portugalske Santa Klare. Verovali ili ne, rival je lociran na ostrvima koja se nalaze bukvalno na pola puta od Beograda do Njujorka! Eto, i to je evropski klupski fudbal…Nema sumnje da je i predstojeće putešestvije koje je pred crno-belima dodatno uticalo na odluku da se u nedelju ne igra prvenstveni meč.

U ovom tekstu se nećemo više vraćati na sinoćnu utakmicu, već ćemo “avgustovsku vrelinu” pojasniti sa aspekta trenutka u kojem se crno-beli nalaze u Evropi, između 3. kola i plej ofa kvalifikacija za Ligu konferencija.

Gore možete videti sve učesnike plej ofa za LK. Kao što nas žreb nije mazio ni u 2. ni u 3. kolu (slovački vicešampion, a posebno ekipa iz vrha tabele ruske Premijer lige su sve samo ne očekivani protivnici za nekog ko je „debeli“ nosilac u žrebu, koji je čak među bolje plasiranim nosiocima pred žreb!), ne možemo reći da je to učinio ni onda kada nam je u plej ofu u tom trenutku podario pobednika dvomeča Santa Klara – Olimpija. Portugalci su i pre tog dvomeča bili favoriti, a tu ulogu su u potpunosti opravdali sa dve pobede (ovu drugu juče u Ljubljani su ustvarili desetkovani kovidom, sa samo 14 igrača koji su uopšte doputovali u Ljubljanu!). Gore desno na grafici vidite sve nepovlašćene ekipe, a prve tri (Trabzonspor, Anortozis i St. Džonston) nisu ekipe koje su ispred zato što imaju bolje klupske koeficijente od Santa Klare, nego zato što su preuzele koeficijente ekipa sa kojima su igrale u prethodnom 3. kolu (koeficijenti u zagradama). To važi i za holandski Vitese malo ispod. Dakle od Santa Klare (i drugog portugalskog predstavnika, kluba koji se zove Pakoš de Fereira) su po klupskom koeficijentu među nepovlašćenim ekipama jači samo nemački Union Berlin, norveški Rozenborg i hrvatska Rijeka.

Ukoliko Partizan priredi svojim navijačima još jedno veliko slavlje, eliminiše Santa Klaru u dvomeču 19.08. i 26.08. i obezbedi sebi učešće u žrebu za grupnu fazu LK, on će se u tom žrebu, u ovom trenutku posmatrano, naći ili u 2. Ili u 3. šeširu – od ukupno četiri šešira, pri čemu će se u svakom naći po osam ekipa. U teoretski najgorem mogućem scenariju, da u plej ofu LK svi favoriti sa većim koeficijentom od Partizana prođu do grupne faze, a da u isto vreme svi favoriti sa većim koeficijentom od Partizana u plej ofu za LE ispadnu od autsajdera i time i oni dođu u grupnu fazu LK, Partizan bi se našao na 20. mestu, od ukupno 32 učesnika grupne faze. To bi bilo dovoljno tek za 3. šešir, ali je mnogo bliže realnosti da će crno-beli, obezbede li grupnu fazu, ipak biti u 2. šeširu i na taj način u grupi imati dva kluba koji su po koeficijentu slabiji od njih.

Kada je u pitanju borba za naš što bolji klupski koeficijent za narednu sezonu 2022/23, već do sada smo u ovoj sezoni napravili lepe stvari. Za razliku od ove sezone 2021/22 u kojoj nastupamo sa koeficijentom od 18,000 bodova, u narednoj sezoni već u ovom trenutku imamo zagarantovanih minimum 20,000 bodova, pri čemu smo naravno još uvek „u životu“, dakle i dalje smo učesnici evropskog takmičenja i možemo i dalje da jačamo naš klupski koeficijent za narednu sezonu. Ovaj koeficijent je trenutno dovoljan za deobu vrlo dobrog 62. mesta na klupskoj rang listi UEFA, a nema sumnje da bi nam se plasmanom u grupnu fazu LK potpuno otvorio put ka ulasku i u „TOP 50“ na listi.

Na kraju, da se malo pozabavimo i položajem Srbije, kojeg determinišu njeni predstavnici u Evropi:

Partizan je do ovog trenutka najuspešniji srpski klub u Evropi ovog leta. Knjiga je spala nažalost na samo dva “slova” (Partizan i Crvena zvezda, a ovo drugo „slovo“ uprkos eliminaciji iz kvalifikacija za LŠ), a preostala dva „slova“ (Čukarički i Vojvodina) su doživela juče rezultatske brodolome i eliminisana su iz Evrope. Ne možemo reći da je sve ovo neko veliko iznenađenje, makar za one koji pomnije prate evropske fudbalske prilike i zbivanja…

Sa samo dva preostala predstavnika u Evropi, Srbiji neće biti lako da do kraja ove sezone na gore prikazanoj listi (validna je za sezonu 2023/24, a biće konačna na isteku ove sezone 2021/22) ostane među prvih 15 zemalja na listi i da na taj način dobije status da u sezoni 2023/24 ima dva predstavnika u kvalifikacijama za LŠ, jednog sigurnog predstavnika u kvalifikacijama za LE i još dva tima u kvalifikacijama za LK. Naš večiti rival ima obezbeđen start minimum u grupnoj fazi LK, a nadamo se da će takav status i Partizan obezbediti, što će se desiti ukoliko u plej ofu za LK eliminišemo portugalsku Santa Klaru. Bez učešća i Partizana u grupnoj fazi LK teško da fudbalska Srbija može da se nada nečem dobrom, odnosno plasmanu na 15. ili još bolje mesto na gore prikazanoj rang listi.

Vlada Ćujić

 

Odabir pisma

Muzej FK Partizan 360°

SC Teleoptik 360°

NAJVEĆI USPESI I TROFEJI

ŠAMPION

27

PUTA

POBEDNIK KUPA

16

PUTA

VICEŠAMPION EVROPE

1966.

GODINE

SREDNJEEVROPSKI KUP

1978.

GODINE