Страховита физичка и ментална потрошња је последица синоћних 120+ минута драме у Хумској. Додамо ли томе заиста сијасет неповољних околности пре и током утакмице (од повређених играча од раније, преко изостанка Лутовца јер му је отац преминуо на дан меча, преко Пантића повређеног у финишу загревања, па све до повреда неких играча током саме утакмице, а онда и под принудом уласка на терен „ровитих“ играча, који нису још увек потпуно залечени) – потпуно је логично да и највећи противник одлагања утакмица, шеф струке Александар Станојевић, није имао друге него да и сам у овом тренутку буде за то да се за недељу планирана првенствена утакмица Партизан – Металац одложи.

Не заборавимо, Партизан у среду креће и на јако далек пут. Очекује га око 4.000 км (близу 6 часова!) лета до Азорских острва у срцу Атлантског океана, где у четвртак увече игра први меч плеј офа против португалске Санта Кларе. Веровали или не, ривал је лоциран на острвима која се налазе буквално на пола пута од Београда до Њујорка! Ето, и то је европски клупски фудбал…Нема сумње да је и предстојеће путешествије које је пред црно-белима додатно утицало на одлуку да се у недељу не игра првенствени меч.

У овом тексту се нећемо више враћати на синоћну утакмицу, већ ћемо “августовску врелину” појаснити са аспекта тренутка у којем се црно-бели налазе у Европи, између 3. кола и плеј офа квалификација за Лигу конференција.

Горе можете видети све учеснике плеј офа за ЛК. Као што нас жреб није мазио ни у 2. ни у 3. колу (словачки вицешампион, а посебно екипа из врха табеле руске Премијер лиге су све само не очекивани противници за неког ко је „дебели“ носилац у жребу, који је чак међу боље пласираним носиоцима пред жреб!), не можемо рећи да је то учинио ни онда када нам је у плеј офу у том тренутку подарио победника двомеча Санта Клара – Олимпија. Португалци су и пре тог двомеча били фаворити, а ту улогу су у потпуности оправдали са две победе (ову другу јуче у Љубљани су устварили десетковани ковидом, са само 14 играча који су уопште допутовали у Љубљану!). Горе десно на графици видите све неповлашћене екипе, а прве три (Трабзонспор, Анортозис и Ст. Џонстон) нису екипе које су испред зато што имају боље клупске коефицијенте од Санта Кларе, него зато што су преузеле коефицијенте екипа са којима су играле у претходном 3. колу (коефицијенти у заградама). То важи и за холандски Витесе мало испод. Дакле од Санта Кларе (и другог португалског представника, клуба који се зове Пакош де Фереира) су по клупском коефицијенту међу неповлашћеним екипама јачи само немачки Унион Берлин, норвешки Розенборг и хрватска Ријека.

Уколико Партизан приреди својим навијачима још једно велико славље, елиминише Санта Клару у двомечу 19.08. и 26.08. и обезбеди себи учешће у жребу за групну фазу ЛК, он ће се у том жребу, у овом тренутку посматрано, наћи или у 2. Или у 3. шеширу – од укупно четири шешира, при чему ће се у сваком наћи по осам екипа. У теоретски најгорем могућем сценарију, да у плеј офу ЛК сви фаворити са већим коефицијентом од Партизана прођу до групне фазе, а да у исто време сви фаворити са већим коефицијентом од Партизана у плеј офу за ЛЕ испадну од аутсајдера и тиме и они дођу у групну фазу ЛК, Партизан би се нашао на 20. месту, од укупно 32 учесника групне фазе. То би било довољно тек за 3. шешир, али је много ближе реалности да ће црно-бели, обезбеде ли групну фазу, ипак бити у 2. шеширу и на тај начин у групи имати два клуба који су по коефицијенту слабији од њих.

Када је у питању борба за наш што бољи клупски коефицијент за наредну сезону 2022/23, већ до сада смо у овој сезони направили лепе ствари. За разлику од ове сезоне 2021/22 у којој наступамо са коефицијентом од 18,000 бодова, у наредној сезони већ у овом тренутку имамо загарантованих минимум 20,000 бодова, при чему смо наравно још увек „у животу“, дакле и даље смо учесници европског такмичења и можемо и даље да јачамо наш клупски коефицијент за наредну сезону. Овај коефицијент је тренутно довољан за деобу врло доброг 62. места на клупској ранг листи УЕФА, а нема сумње да би нам се пласманом у групну фазу ЛК потпуно отворио пут ка уласку и у „ТОП 50“ на листи.

На крају, да се мало позабавимо и положајем Србије, којег детерминишу њени представници у Европи:

Партизан је до овог тренутка најуспешнији српски клуб у Европи овог лета. Књига је спала нажалост на само два “слова” (Партизан и Црвена звезда, а ово друго „слово“ упркос елиминацији из квалификација за ЛШ), а преостала два „слова“ (Чукарички и Војводина) су доживела јуче резултатске бродоломе и елиминисана су из Европе. Не можемо рећи да је све ово неко велико изненађење, макар за оне који помније прате европске фудбалске прилике и збивања…

Са само два преостала представника у Европи, Србији неће бити лако да до краја ове сезоне на горе приказаној листи (валидна је за сезону 2023/24, а биће коначна на истеку ове сезоне 2021/22) остане међу првих 15 земаља на листи и да на тај начин добије статус да у сезони 2023/24 има два представника у квалификацијама за ЛШ, једног сигурног представника у квалификацијама за ЛЕ и још два тима у квалификацијама за ЛК. Наш вечити ривал има обезбеђен старт минимум у групној фази ЛК, а надамо се да ће такав статус и Партизан обезбедити, што ће се десити уколико у плеј офу за ЛК елиминишемо португалску Санта Клару. Без учешћа и Партизана у групној фази ЛК тешко да фудбалска Србија може да се нада нечем добром, односно пласману на 15. или још боље место на горе приказаној ранг листи.

Влада Ћујић

 

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ