На данашњи дан пре 71 године одиграна је прва фудбалска утакмица на Стадиону ФК Партизан, тадашњем ЈНА.

Партизан је од свог оснивања утакмице као домаћин играо на игралишту “20. октобар”, које је током 1946. преименовано у Стадион ЦДЈА. Био је то уствари стадион предратног, славног, али угашеног БСК-а који је знатно био оштећен у савезничком бомбардовању на Ускрс 1944.

У марту 1948. године на истом месту почиње изградња новог стадиона, који и данас стоји поносно на Топчидерском брду. Тадашњи Стадион ЈНА за јавност је први пут отворен 9. октобра 1949, утакмицом репрезентација Југославије и Француске, али у грађевинском смислу, још није био у потпуности завршен и радови су потрајали још две године. До краја октобра те 1949. на њему су одиграна још два меча. У част ослобођења Београда 20.10.1949. састале су се репрезентације Београда (у којој је било 7 играча Партизана) и Загреба коју је домаћи тим решио у своју корист са 3-2, а три дана касније репрезентација Југославије је, такође пред препуним гледалиштем, савладала екипу аустријског Вакера са 4-1.

Партизан је своју прву утакмицу на новом стадиону одиграо 22.12.1949. против загребачког Динама. Била је то пријатељска утакмица поводом Дана армије, Партизан је победио са 3-2 а стрелац првог гола за тим из Хумске био је Божидар Дреновац. Током радова на завршетку стадиона, Партизан је, као домаћин играо у комшилуку, али је за неке утакмице, због великог интересовања повремено отварао капије, као што је на пример био дерби против Звезде, одигран 17.9.1950. који је наш тим решио у своју корист са 2-1.

Стадион ФК Партизан званично је отворен 22.12.1951. свечаном церемонијом откривања спомен плоче Милутину Ивковићу Милутинцу која и данас стоји на једном од стубова између северне и западне трибине. Наредног дана одиграна је утакмица финала купа Југославије између Динама и Војводине.

 

Фотографије је колоризовао Никола Радуловић.

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ