У уторак је у Врњачкој Бањи преминуо Александар Јончић, некадашњи играч Партизана из чувене генерације „Партизанових беба”.

Александар Јончић – Аца рођен je 9. априла 1935. године у Трстенику у кући скромне, али угледне трстеничке породице (отац Благоје и мајка Јелисавета). Oсновну школу и малу матуру је завршио у родном граду у згради старе трстеничке гимназије. Прве кораке са лоптом је, као и многи Трстеничани, направио на популарном „вашаришту“, игралишту крај Западне Мораве. 

По одласку у средњу школу у Крагујевац, постаје члан ФК Радничког из Крагујевца и у њему игра (прво на месту бека, а после као центархалф) непуну годину. Уз малу „фудбалску аферу“, 1955. године се обрео у истоименом клубу, али сада у Нишу. Већ у Радничком из Ниша, бива запажен од стручњака на утакмици репрезентације Ниша и Б-репрезентације Југославије, јер је у многим дуелима са тадашњим репрезентативцима (И. Топлаком) излазио као победник.

То није могло да промакне искусном стручњаку Аци Атанацковићу, који га одмах препоручује Партизану у који прелази септембра 1956. године.

Александар Јончић је у дресу Партизана одиграо 222 утакмице и играо је до децембра 1963. године. Као играч Партизана учествовао je у освајању једног купа (1957.) и три титуле првака Југославије (1960/61, 1961/62, 1962/63). Крајем 1963. године прелази у Суботицу и за Спартак игра непуне две године. На позив Лазе Радовића, као и многи успешни првотимци тадашње Југославије, одлази у Холандију и потписује уговор са друголигашем Xерxесом. У том клубу је играо пуне 4 године.

Године 1962 добија позив за репрезентацију Југославије за одлазак на Светско првенство у фудбалу (Чиле 1962. године). Спремао се равноправно за велики мундијал са својим клупским друговима (Шошкићем, Галићем, Јусуфијем и В. Ковачевићем…), али тешка повреда главе у домаћем првенству, против екипе Ријеке у Београду, одваја га од сна сваког фудбалера.

Фудбал је престао да игра у својој 34. години (1969). Остале су му у сећању веома лепе успомене на многе саиграче из ФК Партизан (Радовић, Шошкић, Ковачевић, Галић, браћа Чебинац и Милутиновић, Белин…), али посебно је истицао легенду и великог фудбалског аса Стјепана Бобека. 

Јоне, почивај у миру и нека ти је вечна слава и хвала.

Сахрана Александра Јончића биће обављена у четвртак 29. марта 2018. од 13 часова у Врњачкој Бањи.

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ