На данашњи дан 13. децембра 1978. године фудбалери Партизана освојили су европски трофеј. У финалу Средњеевропског купа (Митропа купа) црно-бели су савладали мађарски Хонвед резултатом 1:0 (0:0), а једини погодак постигао је Аца Трифуновић из једанестерца. Услови за игру су били јако лоши (терен мокар и блатњав), али оно што је најважније, трофеј је остао на стадиону ЈНА.

Црно-бели су финалну утакмицу одиграли у следећем саставу: Залад, Ђуровић, Козић, Трифуновић, Стојковић, Лазичић, Завишић, Живковић, Сантрач (Варга, Јовић), Прекази и Клинчарски. Пре око 4.000 гледалаца меч је одсудио Антонин Венцел из Чехословачке.

Тренер је био Анте – Биће Младинићкоме је то уједно био и последњи меч у Партизану, пошто је после освајања трофеја смењен са клупе црно-белих…

Такмичење је било подељено у две групе, а у Партизановој су били италијанска Перуђа и Збројовка из чехословачког града Брна. Другу групу су чинили Војводина, Хонвед и бечки Рапид, који је убрзо одустао од такмичења, тако да су Хонвед и Војводина одлучивали о прваку групе. 

Први меч у групи је игран 28. септембра 1977. Партизан је савладао Збројовку из Брна са 5:1 на Стадиону ЈНА. Пред око 10.000 гледалаца, голове су постигли – Вукотић(2), Трифуновић, Грубјешић и Прекази.

Следећи меч је одигран у Перуђи, 14. децембра 1977. и домаћини су победили са 2:1, а једини гол за Партизан постигао је Ненад Стојковић. Перуђа је те исте сезоне освојила седмо место у Серији А.

Реванш утакмица у Брну против Збројовке одиграна је 29. марта 1978. и остварена је велика победа од 2:3. Победу су својим головима донели Сантрач, Вукотић и Јовић. Спомена ради, Збројовка је те године била шампион и најбољи тим Чехословачке.

Последњи меч у групи одигран је 19. априла 1978. пред 15.000 гледалаца против Перуђе која је савладана са 4:0, чиме је Партизан ушао у финале. Голове су постигли – Клинчарски, Сантрач, Јовић и Завишић. 

Треба истаћи да је Митропа куп, или како је још називан Дунавски, односно Средњоевропски куп, најстарије међународно клупско такмичење у Европи. Са краћим прекидима Средњеевропски куп се играо од 1927. до 1992. године (52 године), а у њему су најпре учествовали само клубови из Аустрије, Чехословачке, Југославије и Мађарске, да би се касније придружили Румуни, Швајцарци и Италијани.

Од југословенских клубова CE куп су освајали – Ц. звезда и Челик по два пута, Војводина, Партизан, Искра из Бугојна и бањалучки Борац.

 

Одабир писма

Музеј ФК Партизан 360°

СЦ Телеоптик 360°

НАЈВЕЋИ УСПЕСИ И ТРОФЕЈИ

ШАМПИОН

27

ПУТА

ПОБЕДНИК КУПА

16

ПУТА

ВИЦЕШАМПИОН ЕВРОПЕ

1966.

ГОДИНЕ

СРЕДЊЕЕВРОПСКИ КУП

1978.

ГОДИНЕ